latinica  ћирилица
21/06/2018 |  16:43 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Шамац: Уклоњена ракета из Одбрамбено-отаџбинског рата

У Црквини код Шамца, у напуштеном и урушеном помоћном објекту, пронађена је ракета из Одбрамбено-отаџбинског рата. Безбједно су је уклонили припадници Републичке управе Цивилне заштите.

Роса Ћулаповић сјећа се дана кад ју је у мају 1992. године пробудила бука и када је помоћни објекат поред куће био обавијен облаком дима. Забринула се за безбједност синова.

"Кад сам дошла, они су већ изашли из куће. Добро је, јесте живи, шта је? Ја сад не знам, граната како је ишла, она је ударила и кроз плочу у подрум улетјела. Ништа више не знам", прича Роса.

Ракета је, на дубини пола метра у темељу објекта мировала 26 година. Нови власник имања је, прије рушења објекта пријавио Цивилној заштити да се ту налази неексплодирано минско-експлозивно средство.

"А- тим је извршио откопавање заосталог средства, као што сам рекао 128 мм ракета, која је на пола метра дубине нађена. Тим ће извршити уништавање заосталог дијела експлозивног пуњења", рекао је Видосав Пејић оперативни официр А-тима Републичке управе Цивилне заштите. 

Милан Благојевић, координатор за деминирање ЦЗ Шамац истакао је да су до сада имали дојава да има објеката које су погодиле гранате током рата, које нису експлодирале.

На подручју Шамца је у току уклањање напуштених и урушених објеката оштећених у протеклом рату.

У протеклих 20 дана специјализовани тим Републичке управе Цивилне заштите безбједно је уклонио 16, од планираних 36 објеката.