latinica  ћирилица
07/06/2018 |  20:05 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Од убиства Маузера прошло 18 година- налогодавци још нису пронађени!

Прошло је 18 година од убиства Љубише Савића Маузера, команданта Гарде Пантери, оснивача и лидера Демократске странке и некадашњег начелника Управе полиције Републике Српске. Убица - Ђорђе Ждрале, издржава двадесетогодишњу казну, а налогодавци нису пронађени, нити је објелодањен мотив. Маузер се борио против криминала и убијеђени смо да је због тога и страдао, истакли су ветерани ''Гарде Пантери'', поручивши да неће одустати од истине.

Око хумке убијеног Љубише Савића Маузера окупила се породица с родбином и пријатељима. Свака годишњица болна, као да је прва. Ни након 18 година нису добили одговоре на питања ко је наредио његово убиство и зашто.

"Захваљујем се свима који се сјећају данашњег датума и дођу да нам се придруже да ни данас не будемо сами, а оно што се десило, знате сви, десило се и да се поправи не може као ни вријеме да се врати. Морамо да живимо са тим", каже Бојана Савић,  супруга покојног Љубише Савића.

Иако је у поступку доказано да је убиство планирало и организовало више лица, кажњен је само извршилац али не и инспиратори и финансијери злочина. Непознато је да ли надлежни још трагају за њима или је случај закључен.

"Пошто извршилац служи робију, има анкетни одбор у Скупштини за утврђивање истине, па сада тражимо да тај анкетни одбор оде до затвора и упита господина који је на робији ко му је наредио или платио да изврши то што је урадио", наглашава Милан Стевић, предсједник Удружења ветернара Гарде ''Пантери''.

"Инсистираћемо до краја нашег постојања да се на крају открије истина ко је наредио убиство нашег команданта", истиче Лазар Авакумовић, члан Удружења ветерана Гарде "Пантери".

Маузер је послије рата могао да живи од ратног херојства и ужива на некој од привлачних друштвених позиција.

Међутим, његов родољубиви дух му то није дозволио. Укључио се у борбу против криминала и због тога је и страдао, сматрају његови саборци.

"18 година чекамо, чини нам се да још правде нема на видику. Ако се сви људи заложе да разоткрију та убиства, сазнаћемо неку истину и то су прави људи који мисле добро Републици Српској и нашој дјеци", рекао је Бошко Перендић, секретар Удружења ветерана Гарде "Пантери".

Маузерово убиство повезивано је са убиством Срђана Кнежевића, замјеника начелника ЦЈБ Српско Сарајево, који је убијен 7. августа 1998. године у Палама.

Истрагу о убиству Кнежевића, које до данас није расвијетљено, водио је Маузер, који је у то вријеме био начелник Управе полиције Републике Српске.

Маузер је свирепо убијен у родном граду, у свом аутомобилу, из засједе рафалним пуцњима из аутоматске пушке.

Чланови Удружења ветерана Гарда Пантери покренули су иницијативу да једна од улица у граду носи његово име.