latinica  ћирилица
28/05/2018 |  11:40 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

Много полемике о Приједлогу одлуке о изради регулационог плана "центар града" Бијељина

На посљедњој сједници Скупштине града Бијељина много полемике изазвао је приједлог одлуке о изради регулационог плана "центар града" у Бијељини, чему се приступа трећи пут. Претходна два плана оборио је Уставни суд. Опозиција сматра да су у питању неријешени односи инвеститора и градске управе, као и да све у вези са израдом регулационог плана центар, скупо кошта грађане Семберије.

Израда регулационог плана центар по трећи пут нашла се на дневном реду Скупштине града Бијељина.

С обзиром на то да је већ два пута обаран на Уставном суду, из опозиције постављају питање да ли ће трећи пут регулациони план бити урађен како треба.

"Ако је два пута регулациони план падао, да ли то значи да су грађани Бијељине оштећени за 260.000 КМ и на основу чега ћемо знати да ће и сљедећи пут кад буде упућен у процедуру, да ће бити жалбе и да ли ће овај план поново пасти. Хоћу да кажем да треба неке људе позвати и на одговорност у вези овог случаја", рекао је Драган Кнежевић, одборник СНСД-а у Скупштини града Бијељина.

Из надлежног градског одјељења кажу да знају због чега је пао регулациони план, односно да је за то крива већина која је чинила власт са СНСД-ом на челу, током 2016. године, те да и израда плана кошта доста мање.

Миладин Ракић, начелник Одјељења за просторно уређење у Бијељини истакао је да вриједност регулационог плана центар око 60 до 70.000 КМ, а не 130.000.

Владајућа коалиција упорно покушава да скрене пажњу са главног проблема када је регулациони план центар у питању-а то су неријешени односи са појединим инвеститорима који обарају план, каже шеф одборничког клуба СНСД-а и предлаже рјешење.

"Сматрам да уколико у овом граду нема довољно стручних људи, да треба ангажовати некога са стране ко је спреман и способан да уради та планска документа у складу са законом и подзаконским актима. Тражио сам данас да нам кажу ко обара та планска документа, ко су ти људи који обарају то обарају и због чега то раде, међутим нисам добио одговор из градске управе", каже Недељко Ћорић, шеф Одборничког клуба СНДС-а у Скупштини града Бијељина.

Из градске управе нису ни потврдили, али ни негирали да постоје нерашчишћени рачуни са инвеститорима.

"Не слажем се са тим, има и заинтересованих грађана са разних страна, а инвеститори наравно да имају право. То је право грађанина сваког града, не само за планове, већ за било који закон и било коју одлуку локалне или републичке управе", појашњава Милош Стевановић, Градски менаџер града Бијељина.

Новац за израду два регулациона плана центра града је потрошен, а биће издвојено још средстава да би био израђен нови.