latinica  ћирилица
27/05/2018 |  15:47 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Обиљежена слава града Приједора и Храма Свете Тројице

Српска православна црква обиљежава празник Силаска Светог духа на апостоле, који се прославља педесети дан по Васкрсу. Овај празник познат је и као Духови и слава је града Приједора и приједорског Храма Свете Тројице. Обиљежавање је почело синоћ традиционалним концертом духовне музике у овом храму, а настављено данас.

Обиљежавање крсне славе Приједора и централног храма, почело је светом литургијом у Цркви Свете Тројице, а настављено полагањем вијенаца на Централно спомен-обиљежје. Његовање духовности значајно је за савладавање животних потешкоћа и искушења, али и учи о међусобном уважавању и олакшава пут развоја, поручено је из Приједора.

"Ово је велики дан за све православне Србе, а поготово за наш град зато што он обиљежава крсну славу и тога дана се молимо, господа призивамо за здравље, срећу и благостање свих грађана нашег града", каже Ранко Малетић, протојереј ставрофор.

У Приједору, мултиетничком граду, одавно је доказано да је циљ очување добрих међурелигијских односа и суживота.

Уз развој, то је задатак и за будућност.

"Град Приједор настоји да своју политику води у смјеру даљег развоја и од изузетне важности су добри међурелигијски односи који су препознати у граду Приједору гдје се сви становници, а и представници вјера труде се да то буде у најбољем реду", рекао је Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора.

"Увијек сам поносна на свој Приједор и увијек радо поновим да је Приједор нама био инспирација за многе праксе које су они урадили. Данас су постале законска рјешења. Они су један врло стабилан град дуго година, заиста су имали добре идеје", истакла је Лејла Решић, министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Обиљежавању крсне славе града Приједора, присуствовао је и министар просвјете и културе Републике Српске, Дане Малешевић. Организован је и славски ручак, уз вјерски обред и ломљење славског колача.