latinica  ћирилица
23/05/2018 |  12:20 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

Грабовац: Извршити реексхумацију 163 гробна мјеста у Високом

Предсједник Удружења за тражење заробљених бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац затражио је од Института за нестала лица БиХ да буде извршена реексхумација 163 гробна мјеста у гробљу у Високом јер сумња да крију највише посмртних остатака Срба из Сарајева и Брода, који су покопани са муслиманским вјерским обиљежјима под ознакама Н.Н.
Марко Грабовац - Фото: СРНА
Марко ГрабовацФото: СРНА

"Удружење тражи од Института за нестала лица и Тужилаштва БиХ да се изврши реексхумација гробних мјеста у Високом, да би се коначно утврдило чија су и одакле су довезена тијела покопана у Високом", рекао је Грабовац Срни.

Грабовац, који је и члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ из Републике Српске, тврди да су у Високом покопани и ексхумирани посмртни остаци 59 лица, који се третирају као ромски, међу којима је 23 дјечијих, а који су превезени из масовне гробнице у Сијековцу код Брода.

Предсједник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић затражио је раније да Институт за нестала лица БиХ приоритетно узме узорке посмртних остатака 365 лица који су довезени из Сарајева и закопани у гробљу у Високом са муслиманским вјерским обиљежјима, иако нису идентификовани.

Неидентификовани посмртни остаци, пронађени углавном на ширем подручју Сарајева, без знања јавности и породица несталих укопани су у комплексу гробља у Високом крајем прошле године на 163 гробна мјеста.