latinica  ћирилица
19/05/2018 |  18:54 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Сарајево се припрема за долазак Ердогана и турске дијаспоре из Европе

Предсједник Турске, Реџеп Тајип Ердоган сутра долази у Сарајево.

Његов домаћин Бакир Изетбеговић то представља као радну посјету, иако Ердоган долази и на предизборни скуп, који му је забрањен у земљама Европе. Тако ће сарајевска Зетра врата отворити за 10 до 15 хиљада Турака и симпатизера СДА.

Предсједништво БиХ као радну Ердоганову посјету најавило је сусрет са Изетбеговићем и неименованим званичницима, што се не би могло рећи за остатак протокола. Посјета бошњачком гробљу на Ковачима почаст је Алији Изетбеговићу, а одлазак у сарајевски Клинички центар, подршка Бакировој супрузи Себији, могућем кандидату СДА за члана бх. Предсједништва.

Ни од Ердоганове шетње Башчаршијом или молитве у Гази Хусрев беговој џамији ни грађани Сарајева, а поготово БиХ неће имати велике вајде.

Мјесто са којег ће и Ердоган и Изетбеговић јасно поручити шта хоће - јесте Зетра и Конгрес Уније европских турских демократа. Упозорења да Ердоган жели да дестабилизује Европу преко БиХ, за политичке аналитичаре нису нереална...

- Није најбитнија ствар што су Њемачка и Аустрија забраниле те скупове Ердогану, пуно је битнија ствар што је Ердоган већ сада у скоро отвореном рату са ЕУ. Из дана у дан иду све теже и теже квалификације, према томе то нам је огроман минус у очима Европске уније - каже Жарко Папић, политички аналитичар.

- Долази један страни држављанин за којег је речено да му је Босна остављена у аманет. Па можда је он дошо по то. Знате. Које су далекосежне посљедице за наш положај у свијету - додаје Мухамед Филиповић, академик.

Ни политички противници Изетбеговића у Сарајеву на ово не гледају благонаклоно, јер бенефити Ердоганове посјете припашће СДА, или дијелу странке...

Мирсад Ђонлагић из СББ-а истиче да незваничне посјете штете БиХ, док Садик Ахметовић из Независног блока поручује да се скуп може негативно фокусирати у Европи.

Денис Звиздић одустао је од кандидатуре за члана Предсједништва БиХ, па су Себији Изетбеговић конкуренти на Конвенцији СДА 26. маја остали Шефик Џаферовић и Сафет Софтић.

Јасно је да Ердоган долази у БиХ да прикупи своје гласове, што за Републику Српску не представља проблем. Предсједник Српске Милорад Додик, у интервјуу хрватском РТЛ-у ипак подсјећа да је Турска индикатор многих проблема у свијету, и да је њено снажно присуство у БиХ у интересу једино Бошњака.

- Бићу довољно искрен, ја немам ништа против да он дође ту. То ће легитимисати и неке друге ствари, овде се води општа хајка у свијету, Руси, проруски утуцај - напомиње Додик.

- Ја сам за то да се његују добри односи са свима, али морамо да будемо опрезни, јер смо имали прилику да угостимо званичнике Турске и у Републици Српској, Ферхадија, па сте видјели какве запаљиве поруке су долазиле - напомиње премијерка Српске Жељка Цвијановић.

За Бранислава Бореновића из ПДП-а посјета има званичан карактер, мада је на најављивану уранила мјесец дана.

- Не треба правити политику, битно је да је Предсједништво и институције укључене у организацију и у разговоре који ће се одржати - тврди Бореновић

Скуп високог ризика у Зетри и више од десет хиљада придошлица у Сарајеву извјесно је значиће појачане мјере МУП-а Сарајевског кантона, ради саобраћајног, оперативног, КДЗ и физичког обезбјеђење митинга, а Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ обезбјеђиваће остале активности турског предсједника и делегације у Сарајеву. Ниво и степен обезбјеђења пореде се с онима када је у Сарајеву боравио папа Фрањо.