latinica  ћирилица
19/05/2018 |  13:13 | Аутор: СРНА

Брисел остаје посвећен очувању споразума

Европски комесар за енергетику Мигел Аријас Канете изјавио је током посјете Ирану да ЕУ остаје посвећена очувању нуклеарног споразума упркос одлуци америчког предсједника Доналда Трампа да се повуче из договора и поново уведе санкције Исламској Републици.

"Пренио сам поруку нашим иранским пријатељима да ће све док се придржавају нуклеларног споразума, Европљани испуњавати своје обавезе. Они су са своје стране имали исти став", каже Канете.

Директор иранске Агенције за нуклеарну енергију Али Акбар Салехи истакао је да се Техеран нада да ће ЕУ успјети у намјери да одржи споразум.

"Надамо се да ће се напори материјализовати. Амерички поступци показују да та земља није вриједна повјерења у области међународне сарадње", нагласио је Салехи на заједничкој конференцији за медије у Техерану.

Салехи је нагласио да, уколико европске државе не успију у намјери да у животу одрже споразум, Иран има неколико опција, укључујући наставак обогаћења уранијума за 20 одсто.

Према његовим ријечима, ЕУ има рок од само неколико седмица да одржи обећање.

Према споразуму из 2015. године, ниво обогаћења уранијума у Ирану мора да остане око 3,6 одсто.

Обрада уранијума до 20 одсто фисионе чистоће далеко је изнад пет одсто колико је потребно за погон цивилних нуклеарних постројења, али је далеко испод високо обогађеног или 80 до 90 одсто колико је потребно за нуклеарну бомбу.