latinica  ћирилица
19/05/2018 |  11:23 | Аутор: СРНА

Стручњаци забринути због поступака Мадрида

Стручњаци УН за заштиту људских права позвали су Шпанију да престане са депортацијама кинеских и тајванских држављана у Кину због опасности да би могли да буду изложени тортури, лошем поступању или смртној казни.
УН - Фото: илустрација
УНФото: илустрација

Стручњаци подсјећају да је у децембру 2016. године ухапшено 269 осумњичених, укључујући 219 држављана Тајвана, због њихове наводне умијешаности у превару кинеских држављана у склопу акције под називом "Зид".

Два тајванска држављана депортована су недавно у Кину и стручњаци УН су изразили бојазан да ће и остали ускоро бити испоручени.

"Узнемирени смо одлуком шпанских судова о депортацији. Ова одлука је у супротности са међународним обавезама Шпаније да се уздржи од испоручења, повратка или депортације особа у било коју државу за коју постоје добро основани разлози да ће бити изложени тортури", истичу стручњаци.

Кинеско Министарство спољних послова захвалило је Шпанији јер је рјешила питање тајванских држављана на основи принципа "јединствене Кине".

"Задовољни смо и што су Кина и Шпанија постигле плодоносне резултате у области борбе против криминала и у заједничким полицијским акцијама. Политичко повјерење се и даље продубљава, а прагматична сарадња се проширује у разним областима", истиче се у саопштењу кинеског Министарства спољних послова.