latinica  ћирилица
18/05/2018 |  22:01 | Аутор: СРНА

Лавров: Надамо се да Трамп не планира да нападне Техеран

Москва се нада да одлука предсједника САД Доналда Трампа о иступању из споразума о нуклеарном програму Ирана није повезана са плановима Вашингтона да нападне Техеран или да промијени власт у тој земљи, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров - Фото: ТАНЈУГ
Сергеј ЛавровФото: ТАНЈУГ

Он је током интервјуа за аргентинске новине "Кларин" рекао да је тешко просудити како ће се догађаји развијати.

"Желим да се надам да повлачење САД из споразума није повезано са плановима да се нападне Иран или да се промијени власт у Техерану", изјавио је Лавров.

Шеф руске дипломатије је напоменуо да је Русија отворена за сарадњу у вези са споразумом под називом Заједнички свеобухватни план рада /ЈЦПОА/ и да жели такав развој догађаја који ће да користи и Русији и Ирану, пренио је "Спутњик".

Лавров је изразио наду да ће ЈЦПОА бити одржан, упркос повлачењу САД из споразума.

Руски министар је нагласио да је сада неопходно створити механизам заједничких безбједносних гаранција како би се ријешила ситуација са Сјеверном Корејом и да је то могуће искључиво напорима свих држава у региону.

Предсједник САД Доналд Трамп саопштио је 8. маја да се Вашингтон повлачи из нуклеарног споразума са Ираном и додао да ће Ирану поново бити уведене санкције. Одлуку нису подржале остале земље које су са Ираном 2015. године потписале споразум.