latinica  ћирилица
18/05/2018 |  17:39 | Аутор: СРНА

Биће затражено изузеће вјештака Ганића због оптужнице за ратни злочин

Тужилаштво БиХ ће, након што је потврђена оптужница против Нехруа Ганића за ратни злочин, тражити његово изузеће као војног вјештака у предмету против двојице некадашњих припадника Хрватског вијећа одбране /ХВО/ Менсура Ђакића и Бегдаза Кајтазија који су оптужени за злочин почињен над српским цивилима у Брчком.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Вјештака Ганића је ангажовала одбрана оптуженог Ђакића, некадашњег команданта Првог батаљона 108. бригаде ХВО-а, како би изнио налаз о војним питањима, преноси Бирн.

Тужилаштво БиХ терети Ђакића и Кајтазија за злочин над цивилима почињен у септембру 1992. године у селу Буквик.

Ђакић се терети да 15. септембра 1992. године није спријечио војника да убије три лица српске националности, те да након тога није казнио починиоца.

Бивши припадник ХВО-а Кајтази оптужен је да је истог дана, пуцајући из аутоматске пушке, убио двије Српкиње - Милку и Радојку Брестовачки.

Тужилац Мирослав Јањић рекао је да ће од Суда БиХ затражити изузеће вјештака Ганића јер, како каже, није нормално да вјештачи лице које је оптужено за ратни злочин.

"То је потпуно у супротности са Законом о кривичном поступку и принципима ресторативне правде. Саслушање вјештака, а да је у истом тренутку он оптужен за ратни злочин у којем је страдало неколико десетина људи српске националности, није објективно", нагласио је Јањић.

Ђакићев адвокат Осман Мулахалиловић рекао је да нема информацију о потврђеној оптужници против Ганића, али да та чињеница, ако је тачна, не мијења ствари јер је он вјештак.

Мулахалиловић је, између осталог, истакао да је "врло индикативно да је оптужница потврђена након што је Ганић почео вјештачити".

Суд БиХ је крајем априла потврдио оптужницу против Ганића, бившег команданта Општинског штаба Територијалне одбране Бреза, за злочин почињен над жртвама српске националности на подручју села Чемерно у општини Илијаш.

У потврђеној оптужници наводи се да је план и циљ напада на село Чемерно било, између осталог, убиство свих лица српске националности у селу, без разликовања цивила и војника Војске Републике Српске, укључујући и заробљенике који су положили оружје, као и прекомјерно и војним потребама неоправдано уништење њихове непокретне и покретне имовине.