latinica  ћирилица
18/05/2018 |  15:21 | Аутор: СРНА

Караматић: Сарајевска чаршија руши уставни поредак БиХ

Хрватски делегат у Дому народа Марио Карамтић изјавио је Срни да је данас на сцени био покушај "сарајевске чаршије у рушењу уставног поретка и уставно-правног уређења БиХ", а да је Херцеговачко-неретвански кантон /ХНК/ покушао бранити то уређење које је потписано у Дејтону.
Марио Караматић - Фото: klix.ba
Марио КараматићФото: klix.ba

"То што појединци мисле да је БиХ од Баш-чаршије до Илиџе то је њихов проблем. Треба знати да је сваки кантон федерална јединица у склопу Федерације БиХ, као што је Федерација у склопу БиХ", истакао је Караматић, коментаришући заустављање аутобуса са мигрантима на Иван-седлу од полиције ХНК.

Ако се нешто ради у координацији, каже он, онда је потребно контактирати и кантоналне представнике власти.

"Колико сам видио по изјавама, Слободан Ујић, надлежан за питања миграната, рекао је да су све искоординисали са МУП-ом Кантона Сарајево, па ето нека сад и заврше с њима. Припаднике МУП-а ХНК нико ништа није питао. С тога је била оправдана њихова реакција да не дозволе покушај дестабилизације кантона и увођења у ХНК неколико стотина особа сумњивог поријекла без икаквих докумената", истакао је Караматић Срни.

Што се тиче изјава министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића о хапешњима и "државном удару", као и његовим оцјенама да је извршено кривично дјело, Карамтић каже да су његове изјаве све редом унапријед осуђене на пропаст.

"Он нема право никога да хапси, нити је то његова надлежност. Уколико то и учини тој особи ће морати платити одштету", каже Караматић, додавши да је од свих за које је он најављивао да ће бити хапшени и осуђени једино он осуђен за клевету.