latinica  ћирилица
18/05/2018 |  14:39 ⇒ 14:39 | Аутор: СРНА

Звиздић: Најгрубље кршење закона

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић оцијенио је као најгрубље кршење закона и спречавање органа БиХ у спровођењу њихових надлежности одлуку да аутобуси са мигрантима буду заустављени испред Коњица и да им не буде дозвољен пролаз на одредиште у објекат у Салаковцу код Мостара који је у надлежности органа БиХ.

Из кабинета предсједавајућег Савјета министара саопштено је да он ту наредбу МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона сматра законски неутемељеном и ваннадлежном, посебно због чињенице да је прије пар дана, а и јуче, јасно саопштено да мигранте који се налазе на отвореним просторима у БиХ треба смјестити на хуман начин.

"Неприхватљиво је да се било ко поиграва са лицима у невољи, посебно због чињенице да је Савјет министара на прошлој сједници, у пуном саставу и једногласно, усвојио Нацрт акционог плана хитних мјера којим су задужена надлежна тијела свих нивоа власти БиХ да хитно ставе у функцију све расположиве капацитете с циљем адекватног прихвата, смјештаја и збрињавања миграната, нарочито рањивих категорија, а у складу са Уставом БиХ, важећим законима БиХ и прихваћеним међународним стандардима", истиче Звиздић.

Он подсјећа да је тим планом предвиђено да у року од 48 часова буде организован трансфер и смјештај миграната који су тренутно без адекватног смјештаја.

Звиздић посебно наглашава да су сва кретања и боравак странаца и азиланата у БиХ регулисани Законом о странцима и Законом о азилу, у који су инкорпорирани међународни стандарди из ове области, као и релевантне одредбе европске правне тековине.

"Ријеч је о искључивој уставној надлежности институција БиХ. На овај начин спријечено је спровођење уставних надлежности институција БиХ. С обзиром на то да, према члану Устава БиХ, постоји слобода кретања широм БиХ, те да је ниједан ниво власти неће ометати, очекујемо да ће у што скоријем року, у складу са законом, надлежностима и на миран начин, конвој са мигрантима бити спроведен до избјегличко-прихватног центра Салаковац", наглашава Звиздић.

Он напомиње да Кривични закон БиХ прописује кривичну одговорност за напад на уставни поредак и прописује кажњавање за угрожавање лица под међународно-правном заштитом.

Звиздић је позвао Тужилаштво БиХ на хитно реаговање, наводећи да ће институције БиХ искористити све уставне, законске и институционалне капацитете и да ће одлука Савјета министара и Министартва безбједности бити реализована.

"Још једном позивамо МУП ХНК да не спречавају спровођење одлука институција БиХ и да не угрожавају уставни поредак БиХ и лица под међународно-правном заштитом, јер ће у противном и наредбодавци и извршиоци морати да сносе санкције према одредбама Кривичног закона БиХ", закључио је Звиздић.