latinica  ћирилица
18/05/2018 |  13:40 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

Мектић: Ласић починио тешко кривично дјело

Министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић рекао је да је полицијски комесар МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ Илија Ласић починио тешко кривично дјело јер је наредио да се код Коњица заустави пролазак миграната из Сарајеву у Азилантски центар Селаковац.

"Кажу да је он издао такву наредбу да се спријечи законита одлука институција БиХ. Починио је тешко кривично дјело. Ако је неко инсистирао да се то почини, полиција је дужна одбити наредбу. Дужни су одбити наредбу чије почињење представља кривично дјело", рекао је Мектић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да је издао наредбу да се контактира тужилац Тужилаштва БиХ и да предузме све неопходне радње.

Мектић је навео да је наредио и да се мигранти не смију вратити назад и да се мора извршити оно што је законита обавеза Министарства безбједности БиХ.

"Имамо незгодну ситуацију, имамо полицијске снаге од Сарајева и имамо наоружану полицију ХНК с друге стране. То је незаконито, противуставно и незаконито што ради полиција и што је наредио комесар. Питање је хоћемо ли поштовати Устав и закон или нећемо. Ако не поштујемо Устав и закон, онда смо у распаду система. Тражим да се поштује Устав и закон. Свако ко буде узимао правду у своје руке, наша безбједност неће вриједити ничему", навео је Мектић.

Мектић је додао да је јуче договорен премјештај миграната из Сарајева, њих око 250 људи из шаторског насеља, у избјеглички центар у Салаковаци, између Јабланице и Мостара, јер је тај простор Савјет министара 2006. године прогласио центром за избјеглице и који има више него добре услове за смјештај и боравак избјеглица, те да тим објектом управљају институције БиХ.

"Депешом МУП-у ХНК у Мостару најавили су да ће избјеглице кренути да се смјесте у тај објекат и нису реаговали, да би јутрос ненајављено већи број полицајаца са већим бројем службених возила, три комбија интервентне полиције са дугим оружјем и неколико службених аутомобила пресрели колону, која је била под пратњом Службе за послове са страннцима и полиције из Кантона Сарајево, те под пријетњом употребе силе забранили да та колона иде даље, односно инсистирали да се та колона мора вратити назад", навео је Мектић.

Он је оцијенио да је то урађено на нељудски, некоректан и пријетећи начин.

"Ово је преседан, тајна операција која је планирана, брутална и са несрезмјерном силом која је упућена на овај задатак", сматра Мектић.

Навео је да у вези са поштовањем устава и закона у БиХ нема разговора, те да се то се мора поштовати.

Мектић је навео да мигранти остају доле, да је наредио да им се обезбиједи храна и вода, а упућена је и медицинска екипа која мора да им пружи здравствену заштиту.

"Неће бити шаторских насеља у овој држави, избјеглички центри ће бити тамо гдје ми одредимо. Дужни смо да те људе смјестимо у овај центар, као и да спријечимо угрожавање локалног становништва. Имамо годинама избјеглички центар у Делијашу, Имиграциони центар у Лукавици и нема никаквих проблема са локалним становништвом", каже Мектић.

Коментаришући тврдње Владе ХНК да нису били упознати о данашњем премјештању миграната и да је ово покушај дестабилизације тог кантона, Мектић је рекао да то није тачно, да је Служба за послове са странцима БиХ јуче послала обавијештење МУП-у ХНК да ће тај трансфер бити обављен, те да проблем може бити само у њиховој комуникацији.

"Није дестабилизација ниједног дијела БиХ ако те људе смјестимо у објекат који је одобрио Савјет министара БиХ. Шта ми треба да радимо са тим људима, хоћемо ли сви излазити са дугим цијевима на те људе", упитао је министар безбједности.

Мектић тврди да институције управљају овим процесом, те да ће се број илегалних миграната драстично смњити, али да је предуслов да се ти људи смјесте у хумане услове у избјеглички центар.

Он је рекао да ово не би назвао мигранстком кризом, те одговорно тврди да је стање под њиховом контролом. "Ми смо предузели низ конкретних потеза да пресјечемо и зауставимо незаконите миграције преко БиХ. Повукли смо низ потеза, између осталих, донијели смо одлуку да СИПА и надлежне полцијске снаге ставе дио снага на располагање Граничној полицији. У посљедња три дана драстично смо смањили миграције, а јутрос је само пет миграната прешло у БиХ", рекао је Мектић.

Он је нагласио да ће ово питање бити стављено под контролу, иако неки политичари, како каже, желе да ово представе као хаотичну ситуацију у БиХ.

Мектић је рекао да је од почетка године у БиХ ушло више од 4.000 миграната, од којих је њих 3.000 затражило азил.