latinica  ћирилица
15/05/2018 |  18:35 ⇒ 16/05/2018 | 09:11 | Аутор: РТРС

Шта су Аскери радили у етнички очишћеном српском селу Липа код Бихаћа?!

Шта су Аскери радили у етнички очишћеном српском селу Липа код Бихаћа?! Медији су раније објавили да је у вјежби "Домовнистан", Ерсофт клуба "Група 306" из Бихаћа, учествовало 170 људи из Федерације, Хрватске и Словеније, а симулирали су борбу са руским специјалцима.

Главни задатак вјежбе био је напад и заузимање фиктивне сепаратистичке покрајине Домовнистан, која је након референдума и уз помоћ руских специјалних јединица прогласила независност од централне владе.

Очевидац који не жели да му откријемо идентитет, рекао је да је на три локалитета села Липа примијетио кампове.

Једна од локација на којој се вјежбало био је и каменолом. Иза себе су оставили мете за гађање, чауре од метака девет милиметара Лугер, такозване дуге деветке. Незванично сазнајемо, муниција је произведена у Горажду.

Иако је вјежба одржана, надлежни о томе немају податке. У полицији у Бихаћу кажу да знају само за вјежбу у организацији Ерсофт клуба "Дух-гоуст" из Бихаћа, која је уредно пријављена и одобрена од надлежних прије мјесец и по дана.

"Ако су професионалне војне вјежбе у питању, није у реду да се раде у насељеном мјесту, а ако су неке паравојне формације, онда сам заиста против тога", каже предсједник извршног одбора удружења "Уна" Бошко Кантар.

Ерсофт једна је од популарних игара у свијету, у којој се употребљавају реплике ватреног оружја, које избацују куглице од тврде пластике.

Да ли је само ријеч о адреналинском спорту, није познато, али је очигледно коришћена права муниција.