latinica  ћирилица
25/04/2024 |  19:11 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Каква је специјална ратна веза Селме Цикотића и Мајкла Марфија? (ВИДЕО)

Депеша са интернет портала Викилис из 2007. године, а коју је објавио хрватски портал Поскок.инфо, говори о нечасној улози тадашњег политичког савјетника у америчкој амбасади у Сарајеву, а данас амбасадора Мајкла Марфија у заштити Селме Цикотића, од кривичног процесуирања за ратни злочин над Хрватима у Бугојну, непосредно пред његово именовање за министра одбране у Савјету министара.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Објављене информације долазе у тренутку у којем америчка администрација уводи санкције појединцима и фирмама из Републике Српске и најављује спонзорство Резолуције о Сребриници у УН.

Осим по недипломатском уплитању у политички живот у БиХ и отвореним нападима на руководство Републике Српске, одлазећи амерички амбасадор остаће упамћен као прикривени заштитник Бошњака, осумњичених за ратне злочине над Хрватима, конкретно Селме Цикотића, за којег у тзв. викиликс депешама из 2007. године, када је био политички савјетник у амбасади САД, Мајкл Марфи каже да би био велики неуспјех ако би био оптужен.

- Министар Селмо Цикотић снажно је подржавао циљеве САД и НАТО-а и дао велики замах реформи одбране која остаје најважније достигнуће БиХ. Када би Цикотића отјерали с дужности због неутемељених оптужби или још озбиљније када би био присиљен да поднесе оставку јер је оптужен, БиХ би направила огроман корак уназад - рекао је Марфи 2007. године.

Десетине убијених и хиљаде протјераних Хрвата из Бугојна од стране тзв. Армије БиХ којом је командовао Селмо Цикотић, за Марфија су "неутемељене" оптужбе и не представљају препреку да Цикотић буде именован за министра "војног".

Јавна је тајна у Сарајеву да америчка амбасада у континуитету има уплива и утуицаја на рад Тужилаштва и Суда БиХ, што је викиликс депеша и показала.

- Депеша Викиликса заправо јасно открива како господин Марфи стаје у одбрану Цикотића. Марфи се, рекао бих беспотребно уплео у једну врсту заштите Цикотића за кога се поуздано може рећи да је имао знајчајну улогу у ликвидацију Хрвата у Бугојну и протјеривању више од 15. 000 људи - истакао је Зоран Крешић, новинар Вечерњег листа Мостар.

Откриће хрватских новинара о притисцима на Тужилаштво БиХ у афери скривања ратних злочина у Бугојну, можда неће забринути Мајкла Марфија, али отвориће очи многима о начину дјеловања америчке амбасаде.

Када је као политички савјетник тада тако дјеловао, шта ли тек ради сада као амерички амбасадор?

- И док САД спонзорише Резолуције о Сребреници која сатанизује Србе, амбасадори те земље у БиХ штите муслиманске ратне злочинце. Поставља се питање да ли треба сатанизовати један народ како би дошли до својих циљева, да ли је вриједно тога, то питање ће када тада Мајкл Марфи одговорити не само српским покољењима већ много већим силама - нагласила је Сања Вулић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Хрватски медији износе и сумње у нечасну улогу Мајкла Марфија да сједиште гасне компаније за тзв. Јужну конекцију смјести у Сарајево, а не у Мостар, чему се противе хрватски политичари у БиХ.

Због тога, Марфи пријети санкцијама Драгану Човићу, предсједнику ХДЗ-а БиХ.

- Санкцијама пријети, то је стална тема. Како се неко понаша, санкције су реалне, међутим биле би недоговорне јер ако је овдје избор између еутаназије једног нарада и санкција, кажем вам, еутаназија није одговор, није могућност. Ја сам им одговорио, могу бити не црне него бијеле листе, да се нашалим - навео је Човић.

Извјесно је да је напор Мајкла Марфија само успорио, али не и спријечио процесуирање Селме Цикотића.

Наиме, против Цикотића и Џевада Млаће подигнута је оптужница за ратне злочине над ратним заробљеницима у Бугојну, почињене 1993. године, а наставак суђења заказан је за сутра.