latinica  ћирилица
14/05/2018 |  18:21 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

Због миграната БиХ пред највећим безбједносним изазовом

Професор Факултета за криминалистику у Сарајеву Горан Ковачевић тврди да одлука Владе Републике Српске да не дозволи улазак миграната на територију Српске, те да се границе БиХ требају затворити није неочекивана и упозорио да се БиХ од рата до данас није суочила с већим безбједносним изазовом.

"Ако погледате изјаве из 2015. године, када је почео мигрантски талас, јасно је генерално да ће бити донесена оваква одлука. Не ради се овдје о три хиљаде миграната, ради се о њих 30.000 до 50.000. Не знам зашто се крију ти подаци. Ваљда да се не диже паника", рекао је он.

Ковачевић је за ТВ1 изјавио да је питање како је толико људи илегално ушло у БиХ.

"Сви се праве блесави, нико то неће да јавно каже. Отворено питам директора Граничне полиције БиХ Зорана Галића како је могуће да толико миграната уђе илегално. Нека да одговор или нека поднесе оставку", поручио је он.

Ковачевић упозорава да се БиХ од рата до данас није суочила с већим безбједносним изазовом.

"Нико не зна за те људе, ко су шта су. Када је 2015. године био мигрантски талас, то су били људи који су бјежали од рата, тражили сигурност и заобилазили БиХ. Данас ови долазе циљано овдје, јер имају те неке информације да је БиХ база `Исламске државе`. Ко ће провјерити њихово кретање? Ко ће провјерити ко су ти људи? Која служба у БиХ? Таква служба не постоји", тврди он.

Ковачевић је рекао да страхује за безбједност грађана БиХ.

"Методологија дјеловања терористичке организације `Исламска држава` је позната - насиље, агресивност. Занима ме само како ће се поставити представници власти када бомбе почну пуцати по градовима у Федерацији БиХ“, истакао је Ковачевић.