latinica  ћирилица
26/04/2018 |  13:59 ⇒ 15:16 | Аутор: СРНА

Додик: Умјесто Српске у Сарајеву, СзП представља Сарајево у Српској

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да свако онај ко сједи у Сарајеву у име Републике Српске треба да представља Републику, али да представници Савеза за промјене, умјесто да представљају Српску у Сарајеву, представљају Сарајево у Републици Српској.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је нагласио да је ваљда нормално да сви српски представници сједну и кажу "хајде да видимо шта је у нашем интересу". "Наравно да су издајници, јер користе институционалне механизме да наметну своју вољу", рекао је Додик.

Говорећи о Косову и Метохији, Додик је за магазин "Дани" рекао да је Космет једно од најважнијих питања Србије и да Република Српска у том погледу прати Србију, те да неће дати сагласност да БиХ призна Косово.

"Ниједна политика, а промијениле су се различите од /Слободана/ Милошевића до данас, није имала различит став о Косову, сви су сматрали да је то територијални интегрални дио Србије", рекао је Додик.

Он је напоменуо да Европска унија каже да је без правно обавезујућег споразума Приштине и Београда немогуће да се и Косово и Србија крећу даље, што говори да је воља Србије у то укључена. "До сада, уназад неколико година, није било баш тако", подсјетио је Додик.

Предсједник Републике Српске сматра да је велики успјех предсједника Србије Александра Вучића што је то ријешио на тај начин.

"Да ли ће извући неке користи из тога не знам, мада ја наравно причам с њим о тој теми и у неком универзалном српском смислу сви ми ту причу о Косову осјећамо као своју интимну и сматрамо да имамо право да се тиме бавимо у смислу државних политика", рекао је Додик.

Он је истакао да ће Република Српска пратити Србију и да неће признати Косово, без обзира на то шта ко о томе мислио.

"Ми немамо неког посебног интереса за добре односе са данашњим косовским властима, али имамо потребу да имамо добре односе са Сарајевом и са Београдом, али у сваком случају то су ствари држава", истакао је Додик.

Додик је рекао да Вучић, када говори о БиХ, увијек каже да поштује територијални интегритет, али и да воли Републику Српску и да ће јој помоћи.

"Он говори и о томе да је Косово ствар Србије и да он поштује и територијални интегритет Србије. Без обзира на све то, Срби гдје год били мисле да је међународна политика била неправедна према Србији и Србима на Косову и у том погледу нећете наћи никога ко мисли другачије. Ја са Вучићем уствари и немам потребе да се слажем или не слажем, сматрам да имам право да изнесем свој став, а ја мислим да то питање није ријешено и да ће доћи вријеме да се та питања цјеловито рјешавају", оцијенио је он.

На питање да ли говори о размјени територија, Додик је појаснио да говори о потреби да се разговара.

Он је оцијенио да интервенционизам високог представника није донио рјешење у БиХ и није учинио ниједан народ задовољним, те да постоји пригушено незадовољство које се додатно ојачава.

Према његовим ријечима, треба о томе разговарати, али адреса сигурно нису странци.

"Бошњаци ће када их питате јесу ли задовољни с БиХ апстрактно рећи 'да, то је наша држава', али кад мало уђете у причу, видјећете да имају проблеме с Хрватима, Србима, Републиком Српском или са другачијим ставом о БиХ. Хрвати ће упорно инсистирати на томе како нису једнакоправни и како не желе да им неко други бира представнике и то је доминантна слика. Странци ће вам рећи да су уложили много новца у БиХ и да нису одустали од тога да се овдје ријеши, како они то кажу, функционалан систем, али криве локалне политичаре без обзира на то што су све кључне одлуке у БиХ у задњих 20 година донијели управо странци", навео је предсједник Републике Српске.

Срби ће, каже он, рећи да су им неоправдано одузете надлежности, што јесте и што је било политичко, правно и скоро физичко насиље према Србима.

"Генерално је ситуација таква да њоме нико није задовољан... Мислим да бисмо ми могли да нађемо унутрашње снаге и да ствари због будућности поставимо и то овим редослиједом: прва ствар мир, друга је да се нико никоме не мијеша и то се може учинити", поручио је Додик.