latinica  ћирилица
25/04/2018 |  18:42 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Кога прислушкује ОБА у БиХ, против кога, за кога ради, и ко је контролише?

Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ и даље је без парламентарног надзора.

Комисија бх. Парламента за надзор над радом Обе мјесецима не засједа, нити има извјештаја о раду.

Из СНСД-а за овакву ситуацију оптужују СДС и СДА. ИЗ СДС-а лоптицу враћају, али рјешења нема.

БиХ је једина земља која нема парламентарни надзор над својом обавјештајно-безбједносном агенцијом и радом њених обавјештајаца, што може довести до несагледивих посљедица, упозорава Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Ова важна служба, каже, у рукама је једне или двије политичке партије, којима је у интересу да парламентарни надзор не функционише: "Поред СДА кључну одговорност за овакво стање има СДС на чију иницијативу је у јулу прошле године смијењен предсједавајући Комисије за надзор над радом Обе Никола Шпирић."

-Ја не знам зашто први замјеник предсједавајућег, Чолак, и други, Софтић, не сазивају  јер постоји довољан број људи у Комисији. Не користе могућност пословника и то је проблем, сједница се може сазвати сваки дан, али очигледно да некима од чланова Комисије није то у интересу, каже Дамир Бећировић, члан Заједничке комисије ПС БиХ за надзор над радом ОБА.

Да је ОБА коју предводи Осман Мехмедагић Осмица у рукама СДА, није нова констатација. Али тако не би било да немају подршку партнера из Републике Српске, додаје Мајкићева. Каже да нема спремности СДА и СДС-а да се ово питање отвори у Парламенту, што је покушала да учини члан Колегијума Борјана Кришто.

- Такође, у овом моменту нико поуздано не може рећи шта се у Оби дешава, јер немамо усвојен извјештај ове комисије за 2017. годину, нарочито не знамо шта ће се дешавати у наредном периоду с обзиром на предстојеће изборе, што значи да ће до идуће године у ово вријеме Обавјештајна агенција радити без икаквог парламентарног надзора, додаје Мајкићева.

СДС-ова Александра Пандуревић одговара- ако им је стало до надзора нека се врате у Комисију, умјесто што бојкотују и инсистирају на Шпирићу који је, тврди, прекршио закон о Оби.

Додаје да немају ништа против да Комисију води Средоје Новић. Иде и корак даље. Позива је да нелагална прислушкивања пријави, али и тврди да Милорад Додик прати телефоне функционера СДС-а и Савеза за промјене.

У СНСД-у у нападима Пандуревићеве виде фрустрацију и немогућност СДС-а да поднесе успјехе Српске, посебно сусрет са руском делегацијом, која је Додику пренијела Путинову подршку.

- Друга ствар због чега је овај напад бесраман јесте то што СДС и Савез за промјене комплетну своју политику засновају искључиво на покушајима да на било који начин дискриминишу и криминализују Милорада Додика, па су из тог разлога били спремни да се одрекну свега само да добију Министарство безбједности и Сопу и да овладају Обавјештајно- безбједносном агенцијом, наглашава Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

За то је, закључује Ковачевић, било потребно да се са чела Комисије склони Никола Шпирић.

Па је и на овај иступ стигло ново саопштење СДС-а, гдје Ковачевићеве изјаве оцјењују неутемељеним.

Међутим, кључна питања и даље су без одговора – шта ради и како троши буџет од 35 милиона марака и коме заправо полаже рачуне Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ?!