latinica  ћирилица
25/04/2018 |  18:17 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Пељешки мост - топ тема за препирку бх. званичника

Пељешки мост поново је постао топ тема за препирку званичника БиХ.

Док из званичног Брисела стиже потврда да нема препрека за изградњу моста, а у Дубровнику потписују уговоре са извођачима радова- Сарајево је поново подијељено. Бошњачки политичари најављују тужбе против Хрватске међународним судовима, хрватски политичари их критикују и ликују због мегаинфраструктурног пројекта матице, а српски углавном ћуте.

Бошњачки "маринци" поново су "на ногама"! У Предсједништву, Савјету министара и у команди "флоте" - централи СДА! Повреда суверентитета БиХ, узурпација територије, кршење међународних уговора и конвенција, ометање приступа отвореном мору - "вриште" говорници!

Но комшије се не осврћу! Након што је Европска комисија, послије анализе пројектне документације и хрватске аргументације, и званично дала зелено свјетло за градњу; и најмлађој чланици "одријешила кесу" тешку чак 375 милиона бесповратних евра, прије два дана потписан је и уговор са извођачем радова – кинеским конзорцијумом.

Прве лопате и багери најављени већ за 70 дана. Градња ће трајати 36 мјесеци.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић каже да ће се Пељешки мост изградити: "Не видим која то врста пловила не би могла проћи ширином од 283 метра и висином од 55 да би на било који начин пловни пут, нешкодљив пролазак или било која друга комуникација из Неума према отвореном мору била спријечена. Напротив!"

У Сарајеву "плима"!

Не може Хрватска да гради мост на својој територији, док им БиХ, или прецизније СДА то не дозволи.

Бакир Изетбеговић раније је комшијама дијелио бесплатне стручне савјете – препоручивао им, умјесто моста – изградњу тунела у залеђу или испод Неума. Сада, по препознатљивом сценарију, најављује тужбе!

Мостови на Босфору – високи 64 метра нису сметња васколикој руској црноморској флоти. Мост на Пељешцу, који метар нижи, сметаће бх. флоти, зауставиће мега-крузере и гига – танкере даље од непостојећег неумског пристаништа.

- Ми ћемо се даље обратити Европској комисији, која финансира пројекат, а и раније смо се обраћали. Обратићемо се хрватској страни и по потреби, на крају крајева, и судовима који се баве овим стварима, као што је суд у Хагу, наводи члан бх. Предсједништва Бакир Изетбеговић.

"Ексклузивни" тумачи историје, географије, правних и других наука у БиХ, слично су, не тако давно, и такође у предизборно вријеме, мјесецима "тумачили" и статус Суторине.

Пројектовали вишемјесечно гложење са сусједном Црном Гором! Након тога су заћутали! Потом са сусједном Србијом – у бламу од покушаја ревизије тужбе за конструисани геноцид и отрпјели правни шамар из Хага.

На ред је, ето, стигла и сусједна Хрватска, без да су, већ препознатљиво, "ексклузивци" и покушали да се договоре унутар заједничких нам институција, или између конститивних народа.

Док Изетбеговић најављује тужбе, колега му из Предсједништва Драган Човић, не штеди похвале. На рачун Хрватске наравно! Похвале Хрватској што је коначно направила један искорак који увелико помаже БиХ.

Култура сукоба и несарадње међу сарајевским партнерима одавно је постала правило! Из Предсједништва – по индиго систему – пресликана у Савјету министара.

Предсједавајући Денис Звиздић најављује нове сусрете са хрватским премијером. И нова протестна писма Бриселу и Загребу. А већ су их емисари СДА међу министрима, посланицима, делегатима узалуд писали.

Демантије на исте адресе слали из фотеља ХДЗ-а. Звиздићев замјеник Вјекослав Беванда и овај пут оштро критикује Звиздића. Подсјећа га да званични став институција БиХ о Пељешком мосту не постоји, а за личне није ни мјесто ни вријеме.

Док би сукоб на релацији СДА – ХДЗ могао да ескалира, српски званичници у Сарајеву, по страни.

- Тук на утук није добар. Није добар ни с једне, а Богами, ни с друге стране. Него више договор. Хоће ли га бити, зависи од кључних људи који учествују у овим расправама, ја то дефинитивно нисам, истиче српски члан Предсједништва  Младен Иванић.

Како год да се настави најновија бх. сага о још незапочетом мосту у комшилуку, наспрам Сарајева стоје бриселски новац, загребачко-пељешка потреба и зараде жељни неимари из Пекинга.

Претешко бреме, чак и за предизборно вријеме !