latinica  ћирилица
25/04/2018 |  07:47 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

Неум- На Енергетском самиту више од 400 учесника

У Неуму данас почиње 4. Енергетски самит у БиХ који ће окупити више од 400 учесника, а главне теме панела биће одрживи развој енергетског сектора, тржиште енергије, инвестирање у енергетски сектор, те обновљиви извори енергије.

На енергетском самиту, који ће трајати до 27. априла, биће ријечи и о регулаторима као окосници развоја енергетског сектора, те о њиховој улози у енергетској ефикасности.

Самит организује УСАИД - пројект Инвестирање у сектор енергије у БиХ и Њемачко друштво за међународну сарадњу ГИЗ, под покровитељством Министарства спољне трговине и економских односа, Регулаторне комисије за електричну енергију БиХ, Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске и Регулаторне комисије за енергију Федерације БиХ.

Током три дана трајања, самит ће окупити више од 400 учесника, кључних актера енергетског сектора у БиХ, представнике извршне и законодавне власти, те представнике политичких странака како би заједнички дошли до рјешења која ће омогућити развој енергетског сектора и привредни раст БиХ.

Имајући у виду важност ове теме за јавност у БиХ, организатор је предвидио и одржавање радионице за представнике медија у оквиру самита, сутра у 17.00 часова.

Учешће су до сада потврдили амбасадори Њемачке и Велике Британије у БиХ Кристијана Хоман и Едвард Фергусон, шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, предсједавајући три регулаторне комисије за енергију, министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић и предсједавајућа Дома народа Парламента ФБиХ Лидија Брадара.