latinica  ћирилица
24/04/2018 |  15:09 ⇒ 18:16 | Аутор: РТРС

У Братунцу још 200 корисника алтернативног смјештаја

У Братунцу има око 200 корисника алтернативног смјештаја, који чекају да буде трајно ријешено њихово стамбено питање.

Њихова пријератна имовина у Федерацији БиХ је порушена.

Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске у сарадњи са другим институцијама, ове године изградиће објекат са 20 станова за ове категорије.

Душану Плиснићу из Доњег Вакуфа порушена је имовина у Федерацији. Двадесет и три године чека донацију како би добио адекватне услове за живот, а у Братунцу живи у алтернативном смјештају .

Танкосава Крчо из Олова готово је непокретна а живи у потрковљу. Општина јој је, каже, додијелила неусловну гарсоњеру као алтернативни смјештај. Додаје да чека кад ће ко доћи да јој купи хљеб.

Многобројни су проблеми расељених Срба. Из Удружења расељених Срба сарајевске регије истичу да се имовински проблеми ових људи у Федерацији неће ријешити без помоћи институција оба ентитета.

Видомир Бандука из овог Удружења наводи да око 200 лица и даље користи алтенативни смјештај.

Пројекат стамбеног рјешавања кроз програм ЦЕБ 2 биће реализован у Братунцу до краја године. Биће изграђена зграда са 20 станова за станаре алтернативног смјештаја

Давор Чордаш, министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске, истакао је да је вриједност око 700.000 КМ, те да је у току израда главног пројекта.

Према подацима удружења расељених Срба сарајевске и зеничке регије, након рата у општину Братунац доселило се око 12. 000 избјеглих лица.

Процјена је да их данас ту живи око 4.000 до 5.000, а добар дио није ријешио стамбено питање.