latinica  ћирилица
18/04/2018 |  12:36 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

ПД ПСБиХ: Када ће бити именовани нови руководиоци полицијских агенција?

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић упутила је данас питање предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу када ће бити окончане процедуре именовања руководилаца полицијских агенција у БиХ којима је истекао мандат и због чега тај посао није завршен.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

У оквиру тачке посланичка питања на сједници Представничког дома, Мајкићева је навела да се у Савјету министара налазе листе кандидата за нове директоре и замјенике директора полицијских агенција, али да Савјет министара не завршава свој посао.

- То значи да ћемо од 17. априла на челу Дирекције за координацију полицијских тијела имати директора у техничком мандату и без иједног његовог замјеника, а у Закону стоји да дирекцијом руководи директор и његови замјеници. Осим овога, у техничком мандату нашао се и директор Граничне полиције јер је и њему истекао мандат - истакла је Мајкићева.

Она је нагласила да је и Независном одбору Парламентарне скупштине БиХ истекао мандат 17. марта.

- Садашњи независни одбор сам је себи дао право да настави да ради, иако је потпуно нејасно да ли може да доноси одлуке о разрјешењу и именовању нових руководилаца полицијских агенција. Одговорност за овакву ситуацију сноси Представнички дом јер је Дом народа окончао свој посао у вези са овом активношћу - рекла је Мајкићева.

Према њеном мишљењу, очигледно је ријеч о некој кадровској заврзлами у појединим политичким странкама због којих не могу да заврше овај посао.

Питање Звиздићу упутио је и посланик ДНС-а Јован Вуковљак - шта је Савјет министара предузео с циљем припремања и предлагања закона о реституцији, с обзиром на то да је активност предвиђена одлуком Савјета министара из јуна 2004. године и још није реализована.

- Тражим одговор на питање које ће активности бити предузете у наредном периоду и када се може очекивати упућивање приједлога у парламентарну процедуру, те да ли су одговарајућа удружења грађана из оба ентитета била заступљена у тијелима задуженим за израду закона о реституцији, а уколико нису да ли је планирано да представници удружења из Републике Српске имају право учешћа у радним тијелима за израду овог закона - каже Вуковљак.

Он је подсјетио да је овај закон донесен 1996. године у Републици Српској, али га је суспендовао бивши високи представник у БиХ Волфганг Петрич.

- У Семберији је било враћено од 48 до 50 одсто имовине људима којима је од 1945. до 1948. одузета - навео је Вуковљак, напомињући да су овај закон донијеле све земље у окружењу.

Поново тешко до дневног реда

Усвајање дневног реда данашње сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ обиљежиле су иницијативе за расправу о стању у Централној изборној комисији БиХ, што је међу посланицима изазвало бурну расправу.

Шеф Куба посланика СДС-а Александра Пандуревић затражила је да се у дневни ред уврсти материјал у вези са стањем у складишту гласачких листића у ЦИК-у БиХ, с обзиром на разне спекулације у јавности у вези са могућим махинацијама у изборном процесу.

Пандуревићева је истакла да је на прошлим изборима и у Приједору и Брчком ван биралишта пронађен огроман број спорних гласачких листића, што је крајње недопустиво и што, како је навела, не смије да се понавља.

Посланик Сенад Шепић /НБ/ предложио је разматрање информације о спремности ЦИК-а да организује и спроведе опште изборе у октобру, инсистирајући да се та дискусија обави данас, што је подржао и посланик СДП-а Саша Магазиновић.

Шепић сматра да одређене политичке партије намјеравају да зауставе процес измјена Изборног закона БиХ, док, са друге стране, постоји политички блок који, како је рекао, жели да спријечи изборне крађе и да обезбиједи фер и слободне изборе.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац инсистирао је на присуству чланова ЦИК-а БиХ у вријеме расправе о наведеним инцијативама.

Лазар Продановић /СНСД/ заложио се за очување дигнитета и Представничког дома и ЦИК-а, без притисака и паушалних оцјена и спекулација о планирању могућих изборних малверзација.

Он је рекао да очекује од ЦИК-а да достави информацију о такозваном случају о наводном мањку великог броја гласачких листића, а навео је да постоји и могућност посебне сједнице о стању у ЦИК-у БиХ.

О приједлозима Пандуревићеве и Шепића на наредној сједници

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није прихватио приједлог шефа Клуба посланика СДС-а Александре Пандуревић да у дневни ред буде увршћен материјал у вези са ситуацијом у складишту гласачких листића у Централној изборној комисији БиХ, с обзиром на разне спекулације у јавности о могућим махинацијама у изборном процесу.

Није прошао ни приједлог посланика Сенада Шепића /НБ/ за разматрање информације о спремности ЦИК-а да организује и спроведе опште изборе у октобру, уз инсистирање да та дискусија буде данас, што је подржао и посланик СДП-а Саша Магазиновић.

Будући да није било ентитетске већине, нити сагласности унутар Колегијума, о оба ова приједлога посланици ће се изјаснити на наредној сједници у другом кругу гласања.

У Сарајеву је у току сједница Представничког дом Парламентарне скупштине БиХ на којој би посланици требало да разматрају извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Приједлогу закона о измјенама и допуни Закона о кривичном поступку БиХ, чији је предлагач посланик СДА Амир Фазлић.