latinica  ћирилица
18/04/2018 |  08:01 ⇒ 12:38 | Аутор: СРНА

ПД ПС БиХ о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку

У Сарајеву је у току сједница Представничког дом Парламентарне скупштине БиХ на којој би посланици требало да разматрају извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Приједлогу закона о измјенама и допуни Закона о кривичном поступку БиХ, чији је предлагач посланик СДА Амир Фазлић.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ  (Фото:N1) -
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (Фото:N1)

Чланови Колегијума овог дома, радећи као комисија, нису постигли сагласност у вези са Фазлићевим приједлогом, који на сједници од 21. марта приликом гласања није добио ентитетску већину.

У образложењу овог приједлога наведено је да је ријеч о усклађивању одредбе закона која говори о свједоку чији исказ, под законским условима, може бити доказ оптужбе који ће се користити у поступку против других лица.

Из Делегације ЕУ у БиХ раније је саопштено да су измјене и допуне Закона о кривичном поступку БиХ неопходне како би се спровела одлука Уставног суда БиХ која захтијева строжији правни режим, односно кориштење и контролу посебних истражних радњи у кривичним поступцима.

На дневном реду ће се наћи Приједлог закона о допунама Закона о прекршајима.

Као један од разлога доношења овог закона наводе се препоруке ревизије Министарству правде БиХ да у сарадњи са институцијама које су већ укључене у процес наплате прихода од новчаних казни ријеши питање евидентирања наплаћених новчаних казни, те уз ангажовање релевантних институција наставе активности на обезбјеђењу услова за праћење наплате новчаних казни код издаваоца прекршајног налога.

Посланици ће разматрати и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о раду у институцијама БиХ, чији је предлагач Савјет министара, који у образложењу наводи да се разлози за измјене овог закона заснивају на стварним потребама рада произашлим из практичне примјене Закона о раду у институцијама БиХ, као и иницијативама одређених институција, с циљем унапређења постојећих процедура и превазилажења појединих идентификованих недоречености у поступку примјене Закона о раду.

У плану је, на иницијативу посланика Мирсада Ђонлагића /СББ/, разматрање Приједлога закона о допунама Закона о спорту у БиХ, којим се утврђују обавезе Министарства цивилних послова БиХ у финансирању репрезентација БиХ и успјешних појединаца, док се потребе нижег степена организовања – попут клубова или било којег начина организовања колектива и појединаца, усмјеравају на суфинансирање других нивоа институција и надлежности.

Предвиђено је и разматрање Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управним споровима БиХ, чији је циљ да се унапређењем постојећих одредаба превазиђу уочене непрецизности и недоречености идентификоване у поступку примјене прописа, како би норма била јасна, одређена и проводива.

На дневном реду је и Ђонлагићев Приједлог закона о допунама Оквирног закона о високом образовању у БиХ који, између осталог, тежи ка унапређењу квалитета високог образовања у БиХ у складу са европским нормама, увођењу Ректорске конференције, избјегавању директног политичког утицаја на процес избора кадрова, као и на процес акредитације, при чему предлагач инсистира и на активнијој улози Министарства цивилних послова БиХ.

Предвиђено је и разматрање Извјештаја комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о приједлогу посланика Николе Шпирића за уврштавање нове тачке у дневни ред 59. сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ која гласи "Стање безбједности у БиХ поводом алармантних изјава министра безбједности БиХ Драгана Мектића", при чему није постигнута сагласност комисије, као и више извјештаја комисија Представничког дома, те заједничких комисија парламента БиХ.

На дневном реду налази се и Приједлог стратегије БиХ надзора над опојним дрогама, спречавања и сузбијања злоупотребе опојних дрога у БиХ, за период 2018-2023. година, информација о спровођењу плана хитних мјера и реализацији активности наведених у информацији о процјенама и могућностима БиХ у вези са избјегличком кризом у региону и ЕУ и прегледу ситуације у вези с мигрантском кризом на западнобалканској рути, као и давање сагласности за ратификацију низа међународних споразума.

Почетак 60. сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ заказан је за 10.00 часова.