latinica  ћирилица
17/04/2018 |  17:41 ⇒ 18/04/2018 | 10:38 | Аутор: РТРС

Изетбеговић поново звецка оружјем; српски политичари траже контролу војних фабрика

Бошњачки члан Предсједништва поново звецка оружјем. Током обиљежавања страдања Бошњака у Ахмићима, Бакир Изетбеговић је у локалној џамији говорио о производњи новог наоружања - од хаубица, транспортера до вишецијевних бацача ракета. Српски политичари једиствени у осуди. Тражиће међународну контролу војних фабрика у Федерацији. Из ОХР-а и америчке амбасаде позив политичарима да се уздрже од овакве реторике.

Изетбеговић је након молитве за 116 бошњачких цивила које су хрватске снаге убиле у Ахмићима, рекао да његов народ више никад неће бити војно слаб и да су већ произвели самоходне хаубице. Јачање војних фабрика у Федерацији, за Изетбеговића је гарант да се више никад неће поновити ситуација као кад су, како је рекао, Бошњаци морали продавати краве да би купили пушку.

-Направићемо и војни транспортер. Направили смо пушку, а направићемо и ону добру, тактичку, калибра 12,7. Направићемо и вишецјиевни бацач ракета и гранате за њега, имаћемо и дронове. Никад се више неће десити да нам неко покуца на врата, а да немамо чиме одговорити рекао је Изетбеговић.

Да на овакве изјаве Република Српска треба снажно одговорити, сматра српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић. Каже да се показало као добро то што је Српска набавила нову опрему за полицију. Захтијеваће контролу фабрика које је хвалио бошњачки члан Предсједништва.

-Имам намјеру да поводом овога врло брзо позовем челнике кључних земаља чланика Савјета за примјену мира, јер ово више није случајно - изјавио је Иванић.

СНСД-ов посланик у Парламенту БиХ Сташа Кошарац подсјећа да је Република Српска прогласила војну неутралност и тиме показала којој вриједности тежи. Сматра да српски члан Предсједништва БиХ треба да затражи хитну сједницу тог тијела.

-Очигледно да Изетбеговић нешто зна, а сједи заједно са Иванићем. Дужност Иванића, као члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, јесте да инсистира на хитној сједници, да добије информације и да видимо како дати адекватан одговор - нагласио је Кошарац.

Аналитичари кажу да је одавно створен систем у којем само Бошњаци могу некажњено давати хушкачке изјаве.
Упозоравају да је БиХ једна од ријетких држава у којој надлежне институције не контролишу фабрике наоружања и због тога предлажу конкретне мјере.

-Морамо контролисати њихове паралелне системе, паралелене војске и њихове страначке фабрике оружја јер постоји шест страначки контролисаних фабрика намјенске индустрије у Федерацији - рекао је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

Предраг Ћеранић, стручњак за безбједност, истиче да није проблем у Бакиру Изетбеговићу јер он није ништа ново рекао.

-Питање је зашто ћуте они који се увијек огласе кад, макар и успут, пронађу неки повод да дисциплинују Републику Српску -додаје Ћеранић.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић не најављује конкретне активности. Он се задовољио само оштром осудом Изетбеговићевог говора.

-То су људи који немају одговорност ни према свом, па ни према другим народима у Босни и Херцеговини. И то је једна од најретрограднијих идеја уопште - изјавио је Мектић.

Политиколога Александра Врањеша забрињава изостанак осуда због пријетњи које Изетбеговић непрестано понавља, док истовремено до иностраних медија доспијевају приче о наводним паравојним јединицама Републике Српске.

-То нам говори о дуплим стандардима Међународне заједнице. Како неко припрема међународну јавност да за било какве потенцијалне политичке и неполитичке конфликте искључиво окриви Републику Српску - каже Врањеш.

Удружење “Част отаџбине“ наводи да је спорна изјава дио активности дијела међународне заједнице која актерима и симпатизерима, како кажу, политике сарајевске “чаршије“ жели да створи унитарну БиХ.