latinica  ћирилица
25/03/2018 |  20:19 ⇒ 26/03/2018 | 09:33 | Аутор: РТРС

Хоће ли Тужилаштво утврђивати валидност колекције "вибер преписки" Пандуревићеве?

И данас бројна реаговања на иступе предсједавајуће Клуба СДС-а у Представничком дому БиХ Александре Пандуревић, како посједује службену “колекцију мејлова” запослених у РТРС-у, те како шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац утиче на уређивачку политику РТРС-а, и новинаре “купујуе” за 100 марака. И док страначки и коалициони партнери из Српске, саопштењима, подржавају Пандуревићеву, и у већ препознатљивом маниру нижу погрдне квалификације на рачун РТРС-а и новинара, познаваоци функционисања безбједносног сектора јасни – Тужилаштво има итекако шта да пита Александру Пандуревић, било да је, кажу, ријеч о валидној преписци или “хибридној”!?

Након што је “твитнула” наводну вибер комуникацију између Сташе Кошарца и непознатог новинара баш као да их РТРС има на хиљаде, Александра Пандуревић се сарајевским порталима “похвалила” како посједује читаву “колекцију мејлова” из “врха РТРС-а” који према њеном “стручном” тумачењу указују на корупцију.

Најавила је и јавно публиковање “колекције”! Умјесто тога, матична јој странка – Српска демократска, и коалициони ПДП публиковали су само нове – старе увреде на рачун новинара и РТРС-а – исте оне приземне - којима и “сарајевски консултанти” рафално атакују, дуже од годину.

И није први пут да се у јавном дискурсу појављују вибер преписке, телефонски снимци или транскрипти стварни или фризирани, против Републике Српске, њених институција и званичника! Крајње је вријеме да се томе стане у крај, каже Предраг Ћеранић.

"До сада су сви пролазили некажњено, а мислим да овог пута треба изгурати до краја и на потезу је свакако тужилаштво да постави госпођи Пандуревић низ питања одакле јој та коренсподенција, да ли ју је добила на основу неког законодавног акта или се све своди на оно из руке у руку, испод жита, како би се дискредитовале институције Српске", каже Ћеранић.

Да ли у СДС-у схватају да постају паралелно крило параобавјештајне сарајевске структуре, пита Џевад Галијашевић. И да ли знају ко све и како има приступ заштићеним подацима, а какве посљедице могу да проузрокују циљано конструисани?

"Генерално, ово што је урадила Пандуревићева је срамота за политички систем. На овај начин се не води политичка борба, већ се само показује компромитованост политичког система и система ОБА, односно служби које јој достављају. Направили су параполицијску државу, они су постали, у ствари, српске вехабије Осмици и Бакиру и то и јесте проблем. Дакле, на шта би то личило кад бисмо рекли да имамо могућност да објавимо преписку Алмира Џуве, Трифка Бухе и ње", нагласио је Галијашевић.

“Великих” политичких успјеха, попут посљедњег међу СДС-овим кадровима у Сарајеву, није мањкало, кажу у СНСД-у. Предњачио је министар безбједности Драган Мектић који је мандат потрошио најављујући обрачун са криминалом. Или га бебзједносне агенције у које је инсталисао одане кадрове нису слушале, или су најаве биле “без покрића”. Мектић, овај пут ћути. Да ли “гугла” и студиозно припрема још једну у низу прес конференција!?

Како год, кажу у СНСД-у, у страху су велике очи. И због тога се, каже СДС компромитацијом у покушају, и “бори” против јавног сервиса Српске!

"Ваљда је јавности сада јасно зашто је требало Николу Шпирића истиснути из Комисије за контролу рада над обавјештајним сектором БиХ. Ја претпостављам да они имају дневне сервисне информације и да имају могућност да те информаицје укрштају, правећи хибридне информације", истиче Никола Шпирић.

Да је експерт за хибридне информације, Александра Пандуревић, се већ се хвалисала. Подсјетимо, штитећи управо Мектића, у вибер монтажи заједно са Адамомом Шукалом “осмислила” је разговор са предсједником Српске. Оданим медијима, сада међутим, тврди другачије - да није ријеч ни о каквој монтажи.

"Ни СДС ни ја се таквим стварима не служимо. Да је ријеч о монтажи господин Кошарац би лијепо у том случају поднио кривичну пријаву против мене. Ево ја га позивам да ме тужи", рекла је Пандуревићева.

И Сташа Кошарац позвао је “фантомског” новинара РТРС-а, с којим је наводно обављао вајбер преписку, да поднесе кривичну пријаву за покушај подмићивања.

"Покушај подмићивања квалификује се као кривично дјело и спреман сам да одговарам уколико је истина ово што тврди Пандуревићева", рекао је Кошарац Срни.

Прије ће бити, додаје, да је цијела прича смшљена у муслиманским обавјештајним круговима како би се наставили напади и притисци на РТРС уочи октобарских избора. Кошарац вјерује да ће у цијелу причу, СДС ускоро укључити и Регулаторну агенцију за комуникаиције.