latinica  ћирилица
25/03/2018 |  12:58 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

У Бијељини од понедјељка фестивал "Дани комедије"

У Бијељини ће наредне седмице бити одржан 17. позоришни фестивал "Дани комедије". Учествују четири позоришне трупе из Београда и Градско бањалучко позориште "Јазавац".
"Хор бечких дечака" - Фото: СРНА
"Хор бечких дечака"Фото: СРНА

Представом "Хор бечких дјечака" београдске агенције Југоарт, комедија менталитета, у којој играју Предраг Ејдус, Слободан Нинковић и Ирфан Менсур, у понедјељак ће бити отворен фестивал.

Другог фестивалског дана публика ће гледати представу "Источни анђео" агенције Сцена, а у сриједу је извођење представе "Мало благо" Градског позоришта "Јазавац" из Бањалуке.

До краја фестивала биће одигране и представе "Френки и Џони" и "Удај се мушки". Интересовање за фестивал је велико.

Слађана Лекић, директорка Центра за културу "Семберија" каже да су презадовољни продајом карата, да је продато 200 пакета улазница за све представе и да се тражи карта више.

Позоришна комедија има тежак задатак да насмије и разведри публику.

"Историја људског рода је историја трагедије, а трагедија има своје онтолошко о и емпиријско утемељење и као таква се наметнула као суштина умјетности. Са друге стране, паћеница комедија има само један претежак задатак а то је да изазове људима осмјех на лицима", истиче Душан Тузланчић, предсједник жирија фестивала "Дани комедије".

Организатор фестивала "Дани комедије" је Центар за културу, а селектор је директор Шабачког народног позоришта Зоран Карајић.