latinica  ћирилица
25/03/2018 |  12:03 ⇒ 12:18 | Аутор: СРНА

Ђокић: Немјерљив допринос ХЕТ-а развоју регије и Српске

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да је врло значајно за енегетски систем Српске постојање Хидроелектрана на Требишњици и бране Гранчарево који су дали немјерљив допринос развоју Требиња и цијеле регије.
Петар Ђокић на обиљежавању 50 година ХЕТ-а - Фото: СРНА
Петар Ђокић на обиљежавању 50 година ХЕТ-аФото: СРНА

Ђокић је на обиљежавању 50 година рада Хидроелектране Требиње један истакао да ХЕТ са годишњом производњом од око 1.100 гигават часова електричне енергије доноси приход од око 60 милиона км.

- То је од изузетног значаја за укупан енергетски потенцијал Републике Српске. Електропривреда Републике Српске као јавно предузеће на тај начин обезбјеђује уредно снабдијевање домаћих потрошача, привреде Републике Српске, али и значајне количине енергије се извози - рекао је Ђокић.

Он је додао да је врло важно данас одати признање оним људима који су прије 50 година завршили објекат ХЕ Требиње један, а прије тога се упустили да га граде, оцијенивши да је то јединствен хидроенергетски објекат не само у овом региону, већ о у Европи.

Ђокић је посебно похвалио и оне који данас управљају овом хидроелектраном за њихову марљивост која омогућује несметан рад и сталну производњу.

- ХЕТ је један од великих инвеститора многих значајних пројеката, међу којима ХЕ Дабар, једне од хидроелектрана у систему Горњих хоризоната који ће по завршетку дати нову димензију читавом енергетском систему Српске, посебно Херцеговини - истакао је Ђокић.

Он је додао да ће, имајући у виду планове да се крене у активности изградње ХЕ Бук Бијела, Република Српска још једном потврдити колики је потенцијал енергетике и које су све предности када се тај потенцијал стави у функцију.

- Захвалан сам на великом доприносу и резултатима које ЕРС, посебно ХЕТ, даје Републици Српској, а увјерен сам да ће бити довољно храбрих и одлучних људи који ће да у будућности стварају нове вриједности, градећи нове објекте и управљајући енергетским системом Републике Српске - рекао је Ђокић.

Он је истакао да се потрошачи по најнижим цијенама снабдијевају електричном енергијом што је најважнији допринос који ЕРС даје Републици Српској.