latinica  ћирилица
25/03/2018 |  12:01 ⇒ 12:03 | Аутор: klix.ba

На подручју Сарајева активно 880 клизишта

Скоро 900 клизишта активно је на подручју Кантона Сарајево, од чега је 200 потребно хитно санирати. Иако се велике количине новца улажу у санацију клизишта, свакодневно се појављују нова покретања тла, а главни кривац за то, кажу стручњаци, је човјек.

Завод за изградњу КС с представницима општина, пројектантских и извођачких фирми протеклих година интензивно ради на санацији клизишта. У периоду од 2000. до 2018. године, из Завода, успјели су санирати око 130 клизишта у КС.

Координатор санације клизишта у Заводу за изградњу КС и дипломирани инжињер грађевине Фуад Бабић прича како је тренутно на подручју КС регистровано 880 клизишта.

"Овај податак је варијабилан. Колико год клизишта санирамо, толико нам дође нових дојава", каже Бабић и наставља: "Највећи проблеми су у општинама Стари Град и Центар, урбаним срединама које су највише нападнуте бесправном градњом. Поред њих, критично стање је и у Вогошћи која је скроз уништена."

Наиме, на подручју општине Центар постоје 152 клизишта, Старог Града 116, Новог Сарајева 108, Новог Града 183, Илиџе 15, Вогошће 218, Илијаша 53, Трнова 13 и Хаџића десет клизишта.

Бабић даље говори да су стручњаци на почетку мислили да је највећи узрок појаве клизишта бесправна градња, али вријеме је, каже, донијело другачије податке.

"Цурење из водоводних и канализационих мреже у КС је велики проблем. Заједно с бесправном градњом, ово је највећи узрочник појаве клизишта. Природни феномен појаве клизишта мјери се у два до три одсто. Све остало је човјек, немар и неодржавање", нагласио је Бабић.

Приликом санације клизишта, у већини случајева је нужна замјена водоводних и канализационих система.

Иако је бесправна градња већ годинама проблем у КС, али и у БиХ, Бабић сматра да људи бјеже од проблема.

"Становници у КС врло добро знају шта значи бесправна градња за клизиште, али то своје знање игноришу и живе у теорији 'ма неће се то мени десити'. Само се сјетите шта се 2014. десило у насељу Свраке", истакао је Бабић.

Истиче да се много новца улаже у санацију клизишта, а највећи дио средстава издваја Кантонална управа Цивилне заштите КС. Општина Центар такође се истиче јер сама санира сва клизишта на подручју опћштне.

Из Кантоналне управе Цивилне заштите КС кажу да су прошле године издвојили 294.097 КМ за санацију клизишта.

"Ми издвајамо новац, а Завод за изградњу КС проводи санације према приоритетима, што значи да прво одлазе у најугожнија подручја", рекли су из КУЦЗ-а КС.

Помоћник начелника за цивилну заштиту Општине Центар Вахид Бећиревић истиче да ова општина константно ради на пројектима праћења несанираних клизишта.

"Издвојили смо између 12 и 13 милиона КМ од 2006. године за санацију клизишта. Ускоро планирамо одржати тематску сједницу на тему клизишта у центру Сарајева која је потребно што прије санирати", додао је Бећиревић.

Подсјећамо, прије неколико дана дошло је до покретања земљишта у сарајевској улици Халида Кајтаза. Иако су из Општине Центар рекли да се овдје не ради о клизишту, већ урушавању јаме на градилишту стамбено-пословног објекта, из Завода за изградњу КС кажу да је покретање земље у овом случају било логично.

"Никад нисмо добили захтјев да се изјаснимо о проблему у улици Халида Кајтаза, али могу рећи да је то прокопавање јаме потпуно нестручно рађено. Откопати онолику рупу и оставити је мјесецима да стоји, заиста није нормално. Покретање земље стога је било за очекивати", сматра Бабић.

Грађевински стручњаци стално упозоравају да се свако тло прије градње мора испитати, а грађани се морају упознати с ризицима градње објеката на теренима који нису за то подобни.

Подсјећамо, према одлуци Владе КС, Завод за изградњу КС ове године ће добити 540.000 КМ за санацију клизишта из легализацијског фонда бесправно изграђених објеката.