latinica  ћирилица
15/03/2018 |  10:36 ⇒ 11:22 | Аутор: СРНА

Амбасадори у БиХ забринути због неусвајања сета амандмана

Амбасаде Француске, Италије, Холандије, Њемачке, САД, Шпаније и Велике Британије забринуте су због немогућности власти БиХ да договоре и усвоје сет амандмана на Закон о кривичном поступку и Закон о Обавјештајно-безбједносној агенцији /ОБА/, што су недавно у својим изјавама нагласили и Делегација ЕУ и ОЕБС.
Парламентарна скупштина БиХ - Фото: РТРС
Парламентарна скупштина БиХФото: РТРС

У заједничкој изјави амбасадори седам земаља подсјећају да је Уставни суд БиХ, одлуком из јуна 2017. године, властима надлежним за ово питање дао рок од шест мјесеци да договоре и усвоје амандмане на оба закона.

Амандмани требају да у потпуности испуне захтјеве из одлуке Уставног суда, те сачувају интегритет и независност безбједносних институција правде на нивоу БиХ, у оквиру њихових важећих законских надлежности.

"Примјећујемо да приједлог који се тренутно разматра у Парламентарној скупштини БиХ испуњава ове захтјеве. Парцијална рјешења која нису у складу са међународним стандардима и неусвајање амандмана ће за посљедицу имати да Тужилаштво БиХ и безбједносне агенције БиХ неће моћи да се ефикасно боре против организованог криминала и тероризма", истичу амбасадори седам земаља.

Непостизање правовременог договора и неусвајање адекватне легислативе био би, како наводе, несмотрен чин.

"У свијету који је повезан, овакав чин угрозио би не само безбједност БиХ, него и безбједност регионалних и међународних партнера ове земље", додаје се у изјави амбасадора.

До сада, Министарство правде није предложило одговарајуће амандмане на Закон о кривичном поступку који би били у складу са међународним стандардима.

"Ово питање мора се хитно ријешити. Позивамо министра /правде Јосипа/ Грубешу да изврши своју дужност тако што ће хитно предложити амандмане на ЗКП у складу са међународним стандардима", истичу амбасадори.

Амбасадори седам земаља позвали су Савјет министара и Парламентарну скупштину БиХ да усвоје амандмане који су у складу са међународним стандардима на оба закона без одгађања и прије сједнице Уставног суда БиХ која је заказана за 22. март.