latinica  ћирилица
15/03/2018 |  08:46 | Аутор: СРНА

Човић: Рјешења за Изборни закон у наредних десет дана

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић сматра да ће у наредних 10 дана морати да буду понуђена рјешења измјена Изборног закона БиХ, чиме би били релаксирани односи у БиХ.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

"Имамо довољно времена за парламентарну процедуру. Разговарао сам са амбасадором САД у БиХ /Морин Кормак/ на њен захтјев. Мислим да ће се у наредних 10 дана морати ставити на сто рјешења којима дуго калкулишемо и мислим да бисмо тиме релаксирали односе у БиХ, да се избори одрже и спроведе изборни резултат и да силне реформе коначно крену. Увјерен сам да ће се то десити, али видјећемо", рекао је Човић синоћ за ТВ Н1.

Одговарајући на питање да ли ће СДА пристати на то, он је рекао да се са лидером ове странке Бакиром Изетбеговићем "давно испричао о измјенама Изборног закона".

"Када смо схватили да имају тактику задржавања статуса кво, тада смо одлучили да у парламент идемо са својим приједлогом да бисмо ствари ријешили. Нажалост, знамо како је то завршило у парламентарној процедури. Данас покушавамо путем међународног фактора у БиХ доћи до броја гласова који ће бити довољан у Представничком дому", навео је Човић.

Он каже да је "случај Љубић" немогуће спровести заједно са одлуком "Сејдић-Финци", јер је одлуку Уставног суда могуће спровести измјенама Изборног закона, док одлуке Европског суда у Стразбуру траже интервенције на Устав БиХ.

Човић каже да неће прихватити чињеницу да је хрватски народ равноправан све док Уставни суд мора ван снаге стављати одређене одредбе Изборног закона да би се обезбиједило легитимно представљање три конститутивна народа.

Он је упитао зашто неко из СДП-а не би био добар Хрват и да Хрвати гласају за њега, додајући да је суштина да само доминантно Хрвати гласају за њега, као што у Републици Српској доминантно Срби гласају за српског члана Предсједништва.

Према његовим ријечима, било који представник Бошњака има легитимитет Бошњака из Федерације БиХ, јер је таква структура ФБиХ.

"Када би се ово промијенило, ХДЗ би изгубио свој примат у вођењу политике јер би била дозвољена једна права утакмица на политичком тржишту. Зашто би добар Хрват био само у ХДЗ-у?", рекао је Човић.

На питање да ли је спреман за мегдан са Жељком Комшићем, Човић је поручио да је "то далеко од било каквих мегдана" и да он говори о хрватском члану Предсједништва којег ће бирати Хрвати као конститутивни народ.

"Промјена Изборног закона би се могла десити у складу са одлуком Уставног суда. Чињеница да је неко могао добити 337.000 гласова говори да су тада 99,99 одсто за Комшића гласали Бошњаци. Ако знате да све скупа теоретски, међу Хрватима, може изаћи око 180.000 до 190.000 на изборе и ако је тадашњи хрватски члан Предсједништва добио више од 100.000 који је предлагао ХДЗ, па други кандидати који су имали искључиво хрватску подршку, јасно је шта је добио господин Комшић", рекао је Човић.

Он је поновио да вјерује у побједу кандидата ХДЗ-а, нагласивши да нико не брани било коме да се кандидује као хрватски члан Предсједништва.

"Зашто се он не би кандидовао? Наравно да ће побиједити ХДЗ-ов кандидат, али нико не брани било коме да се кандидује као хрватски члан Предсједништва. Зашто би неко Комшићу ускратио да се кандидује? Суштина је чији легитимитет он носи и кога представља. Основа Уставног суда је управо легитимно представљање конститутивних народа", рекао је Човић.