latinica  ћирилица
22/02/2018 |  07:37 ⇒ 10:31 | Аутор: РТРС

Вучић, Лавров и Додик на презентацији мозаика куполе Храма Светог Саве

Предсједник Србије Александар Вучић, министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров и предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствоваће презентацији мозаика куполе Храма Светог Саве у Београду.
Мозаик на куполи Храма Светог Саве (фото:Danas.rs) -
Мозаик на куполи Храма Светог Саве (фото:Danas.rs)

Планирано је да се на церемонији присутнима обрате Његова светост патријарх српски Иринеј, Вучић, Лавров и генерални директор компаније "Гаспромњефт" Александар Дјуков, те руски митрополит волоколамски Иларион.

Лавров, који је синоћ допутовао у Београд, посјетиће са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем споменике совјетском војнику у оквиру Меморијалног комплекса ослободиоцима Београда и руском дипломати Николају Хартвигу.

Током дана предвиђен је и састанак Лаврова са премијером Србије Аном Брнабић, а у подне у Палати "Србија" састанак делегација Србије и Русије које предводе Дачић и Лавров, послије чега ће се њих двојица обратити медијима.

Потом је у згради Ректората Универзитета у Београду, предвиђено заједничко излагање Лаврова и Дачића, као и уручење Ордена пријатељства Дачићу у Амбасади Русије у Београду.

Мозаик на куполи Храма Светог Саве завршен је и на висини од 65 метара представља Христа у чину вазнесења на небо. Ријеч је о једном од највећих пројеката мозаичког украшавања у свијету.

Украс, тежак 40 тона, сачињен је у Москви, прављен годину дана, а онда потом превезен у Београд. Дјело је деведесет руских умјетника предвођених чувеним Николајем Мухином.

Израду је финансирала руска фирма "Гаспромњефт" са четири милиона евра.

Извор: СРНА