latinica  ћирилица
19/02/2018 |  14:10 | Аутор: РТРС

Вигемарк: Наредни период кључан за европске интеграције

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је данас да су наредни мјесеци и године кључни у процесу европских интеграција за свих шест земаља Балкана, а посебно за БиХ, имајући у виду да је у току изборна година.
Вигемарк о "БиХ у процесу проширења ЕУ – Одговор на перспективу". - Фото: СРНА
Вигемарк о "БиХ у процесу проширења ЕУ – Одговор на перспективу".Фото: СРНА

Вигемарк је на округлом столу у Сарајеву о теми "БиХ у процесу проширења ЕУ - одговор на перспективу" нагласио да је ово прилика да се детаљније говори о неким питањима која стоје на путу европских интеграција БиХ, подсјетивши да је недавно Европска комисија представила Стратегију за Балкан, за свих шест партнера овог подручја.

"Једна од области Стратегије је регионална сарадња, укључујући компоненту помирења, а такође је јасно наведено да би требало ријешити сва неријешена погранична питања", рекао је Вигемарк.

Он је позвао све актере у БиХ да се уздрже од навођења било каквих рокова о чланству у ЕУ, о кандидатском статусу или другим активностима, јер то ствара одређена очекивања, па када не буду испуњена долази до разочарања.

Вигемарк је најавио да би крајем фебруара у БиХ требало да стигну високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини, европски комесар за проширење и политику сусједства Јоханес Хан и предсједник Европске комисје Жан Клод Јункер.

Амбасадор Бугарске у БиХ Августина Цветкова истакла је да је на политичким лидерима и грађанима земаља Балкана да убрзају процес европских интеграција, јер се он заснива на оствареним резултатима.

"Самит земаља Балкана, који је заказан за 17. мај у Софији, фокусираће се на унапређење напора у процесу европских интеграција и закључци ће зависити од појединачних напора земаља", рекла је Цветкова.

Замјеник министра иностарних послова БиХ Јосип Бркић сматра да објављена стратегија представља доказ новог приступа европских институција земљама Балкана.

"Потребно је нагласити да је ЕУ дефинисала Балкан као политички, привредни и безбједносни приоритет, те да су наглашене и могућности увезивања појединих чланица различитом брзином према чланству у ЕУ", рекао је Бркић.

Он је додао да предсједавање Бугарске Савјетом ЕУ даје позитиван политички оквир за очекивања и тежење БиХ.

Члан Предсједништва Паневропске уније БиХ Осман Топчагић сматра да је ово прилика за БиХ да хвата корак са земљама региона, да интензивира активности и покуша да сустигне остале који су започели процес преговарања.

"У вријеме изборне реторике која је у БиХ почела важно је постићи политичку сагласност, да се процес схвати не само као техничка активност, него процес који тражи политичко вођство. Потребно је постићи и одржати политичку сагласност владајућих и опозиционих странака", нагласио је Топчагић.

Округли сто је организовала Паневропска унија БиХ, у сарадњи са Заједничком комисијом за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ.

Извор: СРНА