latinica  ћирилица
19/02/2018 |  14:02 ⇒ 14:03 | Аутор: РТРС

Потписано више меморандума о сарадњи између СМ БиХ и Владе Катара

У Дохи је потписано више меморандума о разумијевању између Савјета министара и Владе Катара о сарадњи у областима здравства, образовања, научних истраживања, производње лијекова, запошљавања здравствених радника и сарадње младих.
У Катару потписани меморандуми о сарадњи - Фото: СРНА
У Катару потписани меморандуми о сарадњиФото: СРНА

Меморандуме је у име Савјета министара потписао министар цивилних послова БиХ Адил Османовић, а у име Владе Катара министар иностраних послова Мухамед бин Абдулрахман ел Тани, министар образовања и високог школства Мухамед бин Абдул Вахид ел Хамади и министар културе и спорта Салах бин Ганем ел Али.

Меморандум о разумијевању о сарадњи у области здравства, производње лијекова и запошљавања здравствених радника предвиђа сарадњу уговорних страна на основу равноправности и заједничког интереса.

Предвиђена је сарадња између институција и појединаца у БиХ и Катару у области медицинских наука и јавног здравства, те заједничке активности у сарадњи са међународним здравственим институцијама, укључујући Свјетску здравствену организацију, саопштено је из Министарства цивилних послова БиХ.

Потписивањем меморандума о разумијевању за сарадњу у области образовања, високог образовања и научног истраживања биће унапријеђена сарадња кроз размјене искустава школских управа, кроз сарадњу у учењу и подучавању, стандардима наставних планова и програма, професионални развој, оцјењивање у образовању, процјени успјеха ученика и друго.

У областима високог образовања, научног истраживања и технологије подстиче се продубљивање сарадње пружањем финансијске и административне подршке владиним агенцијама, истраживачким институтима, универзитетима и јавним и приватним институцијама у обје земље за развој и спровођење програма, пројеката и других облика научне и техничке сарадње.

Меморандумом о сарадњи у области младих предвиђена је координација ставова на међународним конференцијама и форумима, размјена докумената и студија објављених на конференцијама и састанцима о теми младих у обје земље, организовање заједничких радионица за младе и сарадња код планирања разних омладинских програма.

Потписивању меморандума присуствовали су и предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и премијер Катара шеик Абдулах бин Насер бин Калифа ел Тани.

Извор: СРНА