latinica  ћирилица
19/02/2018 |  12:16 ⇒ 12:18 | Аутор: РТРС

Нови покушај удара на ентитетске надлежности

Уставноправна комисија Дома народа парламента БиХ одгодила је за наредну сједницу изјашњавање о Приједлогу закона о допунама Закона о комуникацијама у првом читању, којим је предвиђено увођење јединственог броја 112 на нивоу БиХ за хитне ситуације, те формирање јединственог центра за обраду позива на нивоу БиХ.
Уставноправна комисија Представничког дома ПС БиХ, архив - Фото: СРНА
Уставноправна комисија Представничког дома ПС БиХ, архивФото: СРНА

На сједнице је истакнуто да су потребне додатне консултације свих надлежних институција, с обзиром на то да је ријеч о врло осјетљивој теми. Члан комисије из Клуба српског народа Драгутин Родић /ДНС/ затражио је да овај законски приједлог буде повучен из парламентарне процедуре јер задире у ентитетске надлежности.

Он је у току расправе о овој тачки дневног реда истакао да приликом припремања закона нису обављене додатне консултације са надлежним министарствима Републике Српске, те да је став Владе Српске и Министарства саобраћаја и веза да закон треба повући из процедуре.

На Родићев захтјев са дневног реда данашње сједнице скинут је и закључак Скупштине Сарајевског кантона који се односи на иницијативу за израду текста химне БиХ и о томе ће бити ријечи на некој од наредних сједница Комисије, након додатних консултација.

Комисија је утврдила одговор Уставном суду БиХ поводом његовог захтјева за изјашњење о Захтјеву посланика Представничког дома за оцјену уставности сета закона о акцизама. Комсија је у другој, амандманској, фази утврдила Приједлог закона о допунама Кривичног закона БиХ којим се онемогућава ублажавање казне и замјена казне затвора новчаном лицима осуђеним за кривична дјела против интегритета БиХ, тероризма и у вези са тероризмом.

Комисија је утврдила да су Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о ваздухопловству БиХ усаглашени са Уставом и правним системом БиХ.

Извор: СРНА