latinica  ћирилица
20/01/2018 |  12:01 | Аутор: РТРС

Макрон: Лондон може да постигне посебан споразум са ЕУ

Велика Британија могла би да постигне посебан споразум о трговини са ЕУ након "Брегзита", изјавио је предсједник Француске Емануел Макрон.
Емануел Макрон (Фото: rs.sputniknews.com) -
Емануел Макрон (Фото: rs.sputniknews.com)

Он је током гостовања у емисији Ендруа Мара, коју емитује Би-Би-Си, упозорио да Британија неће имати пун приступ јединственом тржишту уколико не прихвати правила тржишта.

Макрон је напоменуо да Лондон не може да бира елементе које жели и додао да би споразум са Великом Британијом могао да представља "нешто између приступа јединственом тржишту и споразума о трговини".

Француски лидер је рекао да Велика Британија не би требало да добије приступ јединственом тржишту уколико не прихвти предуслове, а то су слобода кретања у ЕУ, допринос буџету и надлежност Европског суда правде.

Предсједник Француске је изјавио да није касно да се Велика Британија предомисли и остане у ЕУ, а референдум о "Брегзиту" је назвао грешком.

"Поштујем гласање о 'Брегзиту', жалим због резултата референдума и било би ми задовољство да вам поново пожелим добродошлицу", рекао је Макрон.

Француски предсједник је изјавио да је погрешно било тражити од грађана Велике Британије на референдуму да се изјасне са "да" и "не", а не питати народ како се може поправити ситуација.

Макрон је гостовао на телевизији Би-Би-Си током прве посјете Великој Британији откако је изабран за предсједника Француске, у оквиру које се јуче састао са британским премијером Терезом Меј.

Извор: СРНА