latinica  ћирилица
17/01/2018 |  12:44 ⇒ 15:24 | Аутор: РТРС

ФБиХ - сједница почела расправом о буџету

У Сарајеву је почела ванредна сједница Представничког дома Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ на којој ће бити разматран Приједлог федералног буџета за ову годину, те закон о његовом извршењу.
Представнички дом Парламента Федерације БиХ - Фото: klix.ba
Представнички дом Парламента Федерације БиХФото: klix.ba

Очекује се да федерални буџет буде усвојен, а на дневном реду је и допуна Закона о буџетима у ФБиХ која се односи на финансирање Града Мостара за ову годину.

На буџет ФБиХ за ову годину, који износи око 2,88 милијарди КМ, уложено је близу 350 амандмана, али федерална Влада ниједан није прихватила.

Шеф Клуба посланика Демократског фронта Џенан Ђонлагић назвао је буџет предизборним, нереалним и пренапуханим и најавио је да га неће подржати из два основна разлога.

"Није испоштован закључак овог дома за рјешавање питања стопостотних инвалида - параплегичара и нула КМ је за подршку образовању дјеце са тешкоћама у развоју. То је захтјев од 200.000 КМ унутар помпезно најављених 2,88 милијарди КМ", рекао је Ђонлагић.

Он је навео и да је замка да је буџет 2,88 милијарди КМ, јер када се одузме износ задужења, реалан износ буџета је 2,2 милијарде КМ.

Ђонлагић је критиковао узимање добити од јавних предузећа, с обзиром на то да је "Електропривреда БиХ" исказала губитак, а има рудника чији радници имају неувезан стаж.

Предложеним дневним редом предвиђено је да се посланици данас изјасне о давању сагласности на финансијске планове ванбуџетских фондова за 2018. годину - Федералног завода за пензијско и инвалидско осигурање, Федералног завода за запошљавање, Завода здравственог осигурања и реосигурања ФБиХ и Федералног фонда солидарности.

Извор: СРНА