latinica  ћирилица
17/01/2018 |  12:31 | Аутор: РТРС

Шпирић: Ни 26 година након Дејтона БиХ није политички зрела

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић оцијенио је да БиХ 26 година након потписивања Дејтонског споразума није доживјела пуну демократску зрелост.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

"Легитимно је право ХДЗ-а и хрватских политичких партија да разговарају о ономе што мисле да је њихов проблем", рекао је Шпирић у расправи о приједлогу измјена и допуна Изборног закона који је сачинио ХНС.

Према његовим ријечима, проблем је што друга страна нема спремност да се разговара о ономе што фрустрира Хрвате.

"Неће бити добро ако та фрустрација остане, треба ријешити проблем", истакао је Шпирић додавши да ниједан закон није непромјењив.

Он је упозорио да ће се, уколико се не ријеши проблем са избором чланова Предсједништва БиХ и Дома народа Федерације БиХ и не испуни одлука Уставног суда БиХ, прилике усложнити прије или послије избора.

"Присталица сам да се о овоме разговара, да свој став кажу и они који сматрају да предложени закон не ваља или да је идеалан", нагласио је Шпирић и заложио се за рјешавање проблема у вези са Изборним законом прије овогодишњих општих избора како БиХ не би ушла у озбиљну кризу.

Он је рекао да би неусвајање измјена и допуна Изборног закона појачало уплив међународних институција на збивања у БиХ.

Шпирић сматра да је немогуће да у националној држави доминира грађански концепт јер би то, истакао је, довело до ескалације проблема.

"Хрватима треба створити могућности које имају други", нагласио је Шпирић и оцијенио да је можда грешка што се предложени закон разматра по хитном поступку, што онемогућава амандманско мијењање.

Шпирић је запитао шта би био проблем да се усвоје предложене измјене и допуне и да се у пракси види да ли је проблем ријешен.

"Треба разговарати, лицем у лице, од члана до члана, не затварати врата измјенама закона јер је сваки закон подложан измјенама и допунама", закључио је Шпирић.

Он је претходно рекао да ће СНСД, иако у опозицији, подржати приједлог закона о буџету БиХ за 2018. годину.

Саша Магазиновић из СДП БиХ става је да странке на власти желе да створе привид борбе за рјешење, а да им је коначни циљ да се закон не промијени.

Странке на власти, рекао је Магазиновић, желе да се избори одрже под притиском странаца, а да се онда, уз снажан политички утицај на Централну изборну комисију БиХ, формирају резултати избора како одговара ХДЗ и СНСД.

"Незванично се може чути да ове двије странке контролишу највише чланова ЦИК-а", навео је Магазиновић.

Он је позвао посланике да учине све да се омогући легитиман избор тврдећи да већ у 7.00 часова на дан избора неке странке имају 20 хиљада, 30 хиљада или 50 хиљада гласова у кутијама.

"Треба да обезбиједимо демократске и поштене изборе, а њих до сада нисмо имали", закључио је Магазиновић.

Сенад Шепић из Независног блока рекао је да хрватски посланици немају интерес да се ово питање ријеши сад, већ да се повлачи и наредне четири године.

"Немају ни воље ни политичког капацитета", оцијенио је Шепић и додао да ни овај, као ни приједлог измјена и допуна Изборног закона СДА није добар.

Представнички дом окончао је расправу о Приједлогу измјена и допуна Изборног закона БиХ који је сачинио ХНС, започету у првом дијелу сједнице одржаном у децембру, и отворио расправу о приједлогу буџета БиХ за 2018. годину.

Потом је предсједавајућа Дома Борјана Кришто дала паузу до 13.00 часова у току које је предвиђен састанак чланова оба дома Колегијума Парламентарне скупштине БиХ са предсједником Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић.

Извор: СРНА