latinica  ћирилица
15/01/2018 |  12:40 | Аутор: РТРС

Перишић у мају очекује резултате ревизије посмртних остатака

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић очекује да ће Међународна комисија за нестала лица /ИЦМП/ у мају ове године званично саопштити јавности коначне резултате ревизије посмртних остатака у мртвачницама и спомен-костурницама у БиХ.
Институт за нестале особе - Фото: РТРС
Институт за нестале особеФото: РТРС

"Ревизија, која је започета 2013. године при крају је и довешће до подударања одређеног броја ДНК профила, што ће омогућити да знатан број посмртних остатака у мртвачницама и спомен-костурницама буде сахрањен", рекао је Перишић Срни.

Он је навео да је до сада у 115 случајева у БиХ дошло до подударања ДНК профила и ти посмртни остаци биће предати породицама ради сахране.

"У појединим случајевима имали смо ситуацију да су се на више локација налазиле кости и ту ће се направити склапање скелета који ће затим бити предати породицама", каже Перишић.

Према његовим ријечима, ревизија ће омогућити растерећење буџета Института за нестала лица БиХ у смислу да се средства која су намијењена за чување тијела преусмјере на ексхумације и тражење несталих лица у БиХ.

Када је ријеч о недавном пресељењу ДНК лабораторије ИЦМП-а из БиХ у Холандију, Перишић је рекао да БиХ није ништа могла учинити по том питању, изузев заштите ДНК података.

Перишић закључује да би 22. јануара требало да буде потписан споразум о техничкој сарадњи између Савјета министара и ИЦМП-а, а који се прије свега односи на заштиту ДНК података и слања билошких узорака из БиХ у Холандију.

У три спомен-костурнице у Републици Српској у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву годинама се налазе посмртни остаци 650 ексхумираних и неидентификованих лица.

Република Српска још потражује 1.670 српских војника и цивила несталих у протеклом рату.

Извор: СРНА