latinica  ћирилица
15/01/2018 |  12:29 ⇒ 14:36 | Аутор: РТРС

Хрватски народни савез подржава распуштање Парламента ФБиХ

Хрватски народни сабор (ХНС) неће се противити уколико предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара одлучи распустити Парламент ФБиХ
Парламент ФБиХ - Фото: РТРС
Парламент ФБиХФото: РТРС

Члан предсједништва ХНС-а Марио Караматић, каже да у ХНС-у сматрају да Чавара сам треба донијети одлуку о распуштању Парламента Федерације БиХ уколико то жели, односно уколико сматра да ће на тај начин бити одблокирани процеси.

Предсједник Парламанта у ФБиХ за одлуку о распуштању овог ентитетског Парламента не треба тражити сагласност потпредсједника из реда српског и бошњачког народа, односна Милана Дуновића (ДФ) и Мелике Махмутбеговић (СДА).

Опозиционе странке раније су упозориле да у случају да дође до "најцрњег сценарија", односно распуштања оба дома Парламента ФБиХ, сједнице домова не би се сазивале и орган законодавне власти би постојао само виртуелно.

Распуштање парламента са стајалишта изборног законодавства изазвало би институционалну кризу, због неодржавања сједница овог парламента, до имплементације резултата избора 2018. године јер не постоји институт ванредних избора. Странке окупљене око ХНС-а посебно су незадовољне након најаве Жељка Комшића да ће се поново кандидовати за члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа.

Извор: Агенције