latinica  ћирилица
15/01/2018 |  08:57 ⇒ 10:46 | Аутор: РТРС

Абе: Београд је кључ стабилности западног Балкана

Јапански премијер Шинзо Абе оцијенио је да Србија држи кључ стабилности у региону западног Балкана, те најавио интензивирање сарадње двије земље у наредном периоду.

Абе, који данас стиже у посјету Србији, изразио је очекивање да ће с предсједником Србије Александром Вучићем, за кога каже да је велики познавалац Јапана, разговарати о будућности двије земље и да ће унаприједити пријатељске односе.

"Задовољство ми је што ћу, као прву земљу у региону западног Балкана, посјетити Србију", рекао је Абе за београдску "Политику".

Наводећи да се однос између Јапана и Србије непрестано развија у широком спектру области, он је истакао да потенцијал за значајан напредак посебно постоји у сфери економије.

Са премијером Јапана Шинзом Абеом стижу и представници 16 јапанских компанија, што даје посебну снагу тој посјети, рекао је предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж."Када јапански премијер долази у посету некој земљи са 16 великих корпорација, онда се то прати у пословној заједници Јапана", рекао је Чадеж за Радио-телевизију Србије.

Према његовим ријечима, велике корпорације чији представници данас долазе у Београд покривају различите области - инфраструктуру, пољопривреду, туризам...

Извор: Агенције