latinica  ћирилица
18/12/2017 |  12:15 | Аутор: РТРС

Латиновић: Повећање акциза - удар на привреднике

Члан Главног одбора СДС-а Зоран Латиновић сматра да ће предложено повећање путарина у оквиру усвојеног сета закона о акцизама заједно са ПДВ-ом узроковати повећање цијене нафте и бензина за око 0,2 КМ, што ће бити "удар на џепове грађана и привредника".
Начелник општине Градишка Зоран Латиновић - Фото: СРНА
Начелник општине Градишка Зоран ЛатиновићФото: СРНА

Латиновић је оцијенио да ће ова мјера ланчано проузроковати и поскупљење већине животних намирница.

"Највеће посљедице повећање акциза ће оставити на сектор транспорта и пољопривреду, која је изложена великој конкуренцији у условима отворених граница", рекао је Латиновић.

Он каже да ни у једној земљи свијета нема ситуације да "они који ору њиве истовремено граде ауто-путеве", те да је то апсурдно нарочито "у ситуацији када Управа за индиректно опорезивање БиХ и власти проналазе начина да помогну рудницима, термоелектранама и жељезницама, ослобађајући их од путарине".

Латиновић је навео да је од увођења акциза 2009. године па закључно са прошлом годином наплаћено у БиХ око 7,8 милијарди КМ акциза и путарина.

"Наше анализе показују да акцизе у износу од 4,8 милијарди КМ нису кориштене за изградњу ауто-путева, него да су сва та средства отишла у буџетску потрошњу", рекао је Латиновић.

Према његовим ријечима, ауто-путеви у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/ грађени су на бази кредитних средстава и дијелом из накнаде за изградњу ауто-путева, која се намјенски евидентирала на подрачуну у оквиру Јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање.

Он је напоменуо да је Република Српска укупно по том основу задужена за 455 милиона евра, те да је са тим средствима и дијелом средстава од путарине за изградњу ауто-путева изграђено 78 километара ауто-пута на релацији Бањалука-Градишка и Лакташи-Прњавор, односно Прњавор-Добој.

Латиновић тврди да ће "СДС учинити све како би се заштитила аграрна производња", наводећи да је крајње вријеме и да пољопривредници са својим удружењима заузму став према Влади Српске и да се боре за своје интересе.

Извор: СРНА