latinica  ћирилица
18/12/2017 |  09:31 | Аутор: РТРС

Наредне године изградња три нове кружне раскрснице у Бањалуци

У Бањалуци је наредне године планирана градња три нове кружне раскрснице како би се убрзао проток возила и смањиле гужве на градским саобраћајницама.
Саобраћај у кружном току - Фото: РТРС
Саобраћај у кружном токуФото: РТРС

Градња кружних раскрсница планирана је на споју улица Васе Пелагића, Владике Платона и Алеје Светог Саве, на споју Гундулићеве улице и Алеје Светог Саве, те на споју Улице Исаије Митровића и Солунске улице, саопштено је из Градске управе.

Начелник градског Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је да су кружне раскрснице важан фактор у побољшању протока саобраћаја и досадашња искуства су показала да их је потребно градити на раскрсницама гдје је то технички изводљиво.

"Повећан број аутомобила узроковао је гужве у саобраћају, а градња кружних раскрсница је једно од најбољих рјешења да би се убрзао проток аутомобила на њима", истакао је Сандић.

Раскрсница Алеје Светог Саве и Гундулићеве улице представља важну тачку на уличној мрежи града. С једне стране налази се на попречној вези источног и западног транзита, а са друге стране саобраћај са Старчевице преко Венеција моста долази до ове раскрснице и даље иде према централној градској зони.

Анализа Одјељења за саобраћај и путеве показала је да ће реконструкција ове класичне крстасте у кружну раскрсницу, омогућити побољшање саобраћаја које ће карактерисати смањење временских губитака и бољи проток возила.

Проблема су и постојећа аутобуска стајалишта у Гундулићевој улици, која се налазе на самој саобраћајници.

Из Градске управе наводе да је пројектом предвиђено да се стајалиште из смјера Венеција моста помјери из Гундулићеве улице у Алеју Светог Саве тако ће бити изграђено угибалиште, као и за постојеће аутобуско стајалиште код хотела "Крајина".

На овај начин аутобус који прима и испушта путнике неће ометати саобраћај, што се тренутно дешава.

На истој саобраћајници, код Цркве Свете Тројице, односно на раскрсници Алеје Светог Саве и Улице Васе Пелагића, такође ће бити изграђена кружна раскрсница.

У Одјељењу за саобраћај и путеве кажу да ће тротоар лијеве стране Улице Васе Пелагића биће проширен, а са десне стране укрштања Улице Васе Пелагића са Алејом Светог Саве биће неопходно помјерити стубове уличне расвјете и контролер семафора са његовом инфраструктуром.

"Пројектно-техничка документација за изградњу ове двије кружне раскрснице је урађена и у току је прибављање неопходних сагласности које претходе издавању грађевинске дозволе. Након тога би, према нашим процјенама, на прољеће почели грађевински радови на обје локације", истиче Сандић.

Када је ријеч о кружној раскрсници на споју улица Исаије Митровића и Солунске, у току је припрема техничке документације тако да ће наредне године и она бити изграђена.

У Одјељењу наглашавају да је ријеч о веома фреквентној раскрсници гдје су чести застоји због гужви, те би ново рјешење сигурно било много ефикасније од садашњег.

Сандић каже да ће наредне године бити завршена кружна раскрсница на Ребровцу, као и спој источног транзита, а требала би почети и изградња новог Зеленог моста.

"Планирана је израда техничке документације за завршетак источног транзита код стадиона Фудбалског клуба `Напријед`, од Крфске до Улице Гаврила Принципа, чиме би добили још једну попречну везу западног и источног транзита. То знатно допринијети бољем одвијању саобраћаја у граду", навео је Сандић.

Извор: СРНА