latinica  ћирилица
12/12/2017 |  07:58 ⇒ 12:01 | Аутор: РТРС

Састанак предсједника Српске са челним људима Фонда солидарности

У Бањалуци је почео састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика са вршиоцем дужности директора Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству Јасминком Вучковић и вршиоцима дужности чланова Управног одбора овог фонда.
Палата Републике Српске - Фото: РТРС
Палата Републике СрпскеФото: РТРС

Састанку присуствује и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић.

Након састанка у Палати Републике, предвиђена је конференција за новинаре.

Од 1. јануара почиње потпуна примјена Закона о Фонду солидарности за лијечење дјеце у иностранству у дијелу који се односи на прикупљање средстава у овај фонд.

Из Фонда здравственог осигурања Републике Српске раније је саопштено да ће тада почети потпуна примјена члана шест Закона о Фонду солидарности.

Тим чланом предвиђено је да Фонд прикупља средства од посебног доприноса за солидарност у износу од 0,25 одсто нето плате запосленог лица у Српској.

Предвиђено је да се средства прикупљају и из буџета општина и градова у износу од 0,025 одсто остварених пореских и непореских прихода у претходној фискалној години, затим донација привредних друштава, предузетника и појединаца и осталих средстава.

Средства ће се прикупљати и из буџета Републике у износу од 0,025 одсто остварених пореских и непореских прихода у претходној фискалној години, умањених за износ доприноса за социјално осигурање.

У Фонд ће се прикупљати и средства од посебног доприноса за солидарност на терет буџетских корисника, јавних предузећа, установа, органа управе, управних организација у износу од пет одсто цијене купљеног службеног путничког возила, сем возила МУП-а и здравствених установа.

Извор: СРНА