X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
донаторско
06/12/2017 |  11:23 ⇒ 11:36 | Аутор: РТРС | Коментара: 0

Како на вријеме препознати талентоване ученике и радити на њиховом усавршавању? (ВИДЕО)

Један од основних стубова друштва је образовање. Изрека познатог француског књижевника Анатола Франса, добитника Нобелове награде каже: „Образовање се не састоји од тога колико сте запамтили или колико знате. Састоји се од тога да разликујете колико знате, а колико не“. А како препознати колико неко зна?
Школа - Фото: B92
ШколаФото: B92

Резултати су увијек доступни када се склопе таленат и квалитетан рад. Често се чују појмови као што су: креативност, стваралаштво, интелигенција, способности, геније, „чудо од дјетета“ или просто, таленат. Међутим, поставља се питање како препознати оне за који имају таленат и како адекватно одговорити њиховим захтјевима?

Иако је појам изврсности и рад са талентованом дјецом код нас нашао мјесто у законима о образовању још прије 10 година, пракса на терену говори да се тек од ове године нешто озбиљније почиње радити на том плану.

Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода је истакао да је свака школа у Српској обавезна да формира тимове унутар школе, који су дужни да препознају талентоване ученике и додао да је НСРС још 2010. године донијела закон којим се предвиђа оснивање Центра за талентоване.

И док се чека оснивање таквог центра, као и посебни програми рада с талентованом дјецом, генерације пролазе, а они који би требало да постану предводници и мотор друштва, утапају се у маси просјечности, обесхрабрени и поражени у својој борби.

Досадашњи рад са талентованом дјецом углавном се истицао кроз рад секција у појединим школама и одлазак на такмичења из појединих научних области.

Да се нешто мора мијењати у систему образовања говори и чињеница да без обзира на успјехе ученика, они се код нас не бодују приликом уписа у средње школе и на факултете, па тако губимо оне најумније, којима баш ти успјеси са такмичења омогућавају одлазак на школовање у иностранство.

Оно што стручњаци посебно истичу је да школски успјех не теба да се узме као мјера знања, поготово сада, са великим бројем вуковаца. Како рекоше, парадоксално је да имамо толики број ученика са одличним оцјенама, а добијамо ученике са мањком претходног знања. Додају да би требало повести рачуна о сваком дјетету, јер свака индивидуа има неки свој таленат, само га треба на вријеме препознати и радити на усавршавању.

Ђ. Вујатовић/РТРС