latinica  ћирилица
25/11/2017 |  18:52 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Нападачи на синајску џамију носили заставе ИД

Нападачи који су у петак убили 305 људи у нападу на синајску џамију носили су заставе Исламске државе, саопштено је из кабинета египатског јавног тужиоца.
Египат, Синај (фото: © AP Photo/ Ahmed Abd El Latif) -
Египат, Синај (фото: © AP Photo/ Ahmed Abd El Latif)

Та тврдња још није потврђена, али одговара проценама многих коментатора, имајући у виду да се сејверни Синај суочава с побуном џихадиста који су се сврстали уз терористичку Исламску државу и сада се зову Синајска држава, наводи лондонски Индипендент.

Ниједна терористичка организација није још преузела одговорност за тај најсмртоноснији напад исламских екстремиста у модерној историји Египта.

Међутим, у саопштењу из кабинета јавног тужиоца се наводи да је 25 до 30 људи у  војним униформама носило заставе ИД када су напали џамију Ал-Раудах у селу Бир ал-Абед.

"Било их је између 25 до 30, носили су заставу ИД и заузели позиције испред врата џамије и 12 прозора с аутоматским пушкама", наводи се у саопштењу.

У кабинету тужиоца речено је да је та тврдња заснована на истрази и свједочењу преживелих. Моханад Сабри, стручњак за Синај, изјавио је да скоро сви знаци указују на ИД на Синају.

"Они су деценијама имали смртоносан анимозитет према заједници суфиста на Синају и убили су неколико најпознатијих свештеника у посљедњих неколико година", изјавио је Сабри.

Синајска држава преузела је одговорност за одсјецање глава два шеика у децембру 2016. године, оптуживши их за за отпадништво и враџбине. Та организација је такође често уништавала богомоље суфиста на Синају. Експерт каже да јучерашњи напад сугерише да се насиље на Синају не смањује и да ИД није значајно ослабљена војним кампањама.

Један војни извор је изјавио да је проблем у томе што се терористи крију међу цивилима, додавши да војска даје све од себе. Агенције подсјећају да су екстремистички исламисти појачали нападе на Синају након што је војска 2013. године збацила предсједника Египта, исламисту Мохамеда Морсија.

Од тада су убијене стотине војника и цивила, углавном у нападима тзв. Синајске провинције повезане са ИД. Она је такође нападала и хришћанску коптску заједницу у другим дијеловима земље и вјерује се да је оборила руски путнички авион са 224 људи 2015. године.

Дјелује углавном на сјеверу Синаја гдје је уведено ванредно стање од октобра 2014, када су убијена 33 припадника безбједносних снага у нападу за који је преузела одговорност. Вјерује се да је циљ организације да Синај претвори у провинцију којом ће владати ИД.

Извор: Агенције