latinica  ћирилица
25/11/2017 |  18:08 ⇒ 26/11/2017 | 12:39 | Аутор: РТРС

Интензивирана потрага за аргентинском подморницом (ВИДЕО)

У Аргентини се наставља потрага за подморницом "Сан Хуан" која је нестала прије девет дана у Јужном Атлантику. У потрази учествује десет земаља, међу њима Русија и Сједињене Државе.
Подморница - Фото: РТРС
ПодморницаФото: РТРС

У Аргентини су већ руски поморски експерти и авион "Антонов-124", а до краја седмице стиже и истраживачки брод "Јантар".

Аргентински, руски, амерички и британски бродови и авиони претражују подручје од 480.000 километара квадратних у потрази за несталом подморницом. Ово је потрага "за иглом у пласту сијена", пошто је територија коју претражују величине Шпаније. Времена је све мање и све је мања нада да ће 44 члана посаде бити пронађени живи, јер подморница има залихе оксигена за десет дана. Од потраге нико не одустаје, а предсједник Аргентине узда се у помоћ Руса и Американаца.

- Спасилачка операција се наставља, посебно сада када имамо помоћ међународне заједнице. То значи да сада имамо напредну технологију и опрему. Мислим да ћемо ускоро пронаћи подморницу - каже предсједник Маурисио Макри.

- Не одбацујемо ниједну хипотезу, ниједан сценарио и за сада не постоји датум за окончање потраге - навео је портпарол Владе Енрике Балби.

Теорије завјере; а и власти нешто крију...

Од нестанка подморнице, у Аргентини круже разне теорије. Према једној, посада је била на тајном задатку, а према другој је нападнута. Велику забуну изазвао је твит америчког предсједника Доналда Трампа, који је написао да је у подморници 45 чланова посаде, па је за присталице теорија завјере и то био занимљив податак, све док се није испоставило да је Трамп погријешио. Теорије завјере морнарица демантује.

- Подморница је пловила од мјеста Ушуаја до Мар дел Плата. Није била на тајној или специјалној мисији. Једноставно је обављала своје редовне дужности. Не постоје никакви докази да је на подморницу извршен напад - тврди Балби.

Породице чланова посаде огорчене су на власти, јер су им тек седам дана од нестанка подморнице саопштили да је неколико минута након посљедњег контакта са посадом на "Сан Хуану", на подручју на којем се подморница налазила, забиљежена експлозија.

- У сриједу ујутро десила се експлозија или пожар. Након тога подморница је потонула на 3.000 метара и то је све што знамо. Нико нам ништа не говори, не кажу нам да су мртви, али то је логичан закључак, ако је дошло до експлозије. Они су то знали и раније и нису нам рекли - огорчена је супруга члана посаде Итати Легисамон.

У аргентинским медијима се спекулише да је подморница била у лошем стању. Купљена је од Нијемаца прије 34 године, а произведена прије 36 године. Буџет Министарства одбране је сваке године све мањи, па новца за одржавање није било. Морнарица не жели да коментарише писања медија, наводећи да не жели да спекулише о узроцима нестанка подморнице.