latinica  ћирилица
25/11/2017 |  17:08 ⇒ 26/11/2017 | 13:36 | Аутор: РТРС

Само Бошњаци обиљежавају 25. новембар (ВИДЕО)

Бошњаци су остали усамљени у прослави тзв. Дана државности БиХ. Срби одавно не пристају да празнују 25. новембар.
Улица "Зелених беретки" - Фото: РТРС
Улица "Зелених беретки"Фото: РТРС

Ове године изостали су и хрватски званичници на пријему и церемонији полагања вијенаца са којих бошњачки политичари упорно понављају да је у ЗАВНОБИХ-у потврђена државност БиХ, што није тачно, одговарају историчари. Истовремено, бошњачке власти у Сарајеву не чине ништа да врате улицу првом предсједнику ЗАВНОБиХ-а Војиславу Кецмановићу Ђеди и тиме практично покажу свој декларативни антифашизам.

"Љубав" према БиХ у Сарајеву данас се мјерила величином заставе постављене на 30-метарском јарболу на брду Хум. Мада би требало да симболизује три конститутивна народа, Бошњаци су остали усамљени у обиљежавању тзв. Дана државности.

- Ја не бих рекао да сам усамљен, мислим да је овај празник у срцима људи... друга ствар што из неког каприца, из ината људи то не показују још увијек, а ми сви дубоко у свом срцу знамо шта је истина и правда - каже Бакир Изетбеговић, бошњачки члан Предсједништва БиХ.

А истина је да се у подножју Хума, са којег се вијори највећа бх. застава налази основна школа названа по антисемити и усташком симпатизеру Мустафи Бусулџићу, истина је и да се антифашизам у Сарајеву изгубио између тргова и улица Зелених беретки, Златних љиљана. И питање је да ли је правда да син Алије Изетбеговића и други сарајевски "антифашисти" дијеле лекције српском народу и вријеђају га.



Тако је Денис Бећиревић, (СДП БиХ) посланик у Представничком дому ПС БиХ, Републику Српску назвао такозвана еРеС. Каже да "након судских пресуда Младићу и Караџићу и готово цијелом руководству врху тзв. еРеС, ми данас 25. новембра требамо успоставити разлику између ЗАВНОБиХ-ске БиХ и онога што су практиковали Младић, Караџић и његови сарадници".

Незнањем или безобразлуком тумаче се тврдње да је на ЗАВНОБиХ-у обновљена државност БиХ и то у садашњим границама. Напротив, тврде историчари! БиХ је конситутисана као федерална јединица у оквиру Југославије, а не као независна држава. Чак није имала своју бакљу на грбу Југославије све до 60-тих година прошлог вијека.

Историчар Никола Б. Поповић, са Института за савремену историју у Београду, каже да "Република БиХ која је била у саставу СФРЈ од засједања ЗАВНОБиХ-а , та БиХ нема своју предситорију".

На 25. новембар сабрали су се данас у Мркоњић Граду делегације антифашистичких организација из Српске и ФБиХ. Први да обиљеже значајан историјски датум, а други како кажу "Дан државности".

Ибрахим Дурмо, предсједник Комисије за обиљежавање значајних датума у СУБНОР БиХ, каже да СУБНОР Бањалука не обиљежава овај дан, јер Српска не баштини тај датум и да они тако поштују закон Републике Српске.

Предсједник ОО СУБНОР Мркоњић Град Влајко Јовић каже да су обавијештени да данас у Републици Српској није празник, али да су положили вијенце "сматрајући да је то историјски датум".

Више од половине делегата ЗАВНОБиХ-а, а било их је 247, били су српске националности. Нису ни помишљали да усвајањем резолоције успоставе границу на Дрини, а камоли да се данас БиХ покушава устројити по мјери политичког Сарајева. А то је вечерас демонстрирао Бакир Изетбеговић, претварајући свечани пријем поводом 25. новембра у славље само једног народа.