latinica  ћирилица
25/11/2017 |  16:43 ⇒ 18:25 | Аутор: РТРС

"Facebook" и "Airbus" доводе интернет у све дјелове свијета

Компанија "Facebook" је почетком недјеље објавила да, у сарадњи са произвођачем авиона "Airbus", ради на рјешавању проблема лошег квалитета интернет везе.
Airbus А330-300 -
Airbus А330-300

"Facebook" је, раније ове године, представио пројекат "Aquila", који за циљ има довођење бежичне интернет везе у удјељене дијелове свијета помоћу дронова.

Сада, двије комапаније сарађују на напредном рјешењу које треба да покаже способност и одрживост система "платформске станице за велику висину" - HAPS (high altitude platform station) у обезбјеђивању и одржавању широкопојасне интернет везе, пише "Travel and leisure".

Према ријечима Марка Закерберга, када буде готов, пројекат "Aquila" ће се састојато од флоте летјелица на соларни погон које ће емитовати интерент сигнал широм свијета. Флоту ће чинити беспилотни авиони, способни да лете мјесецима.

Иако партнерство са "Airbus-ом", на први поглед, можда изгледа чудно, та компанија, осим прављења авиона, производи опрему за свемирске летове, као што су лансери, сателити и системи за истраживње свемира.

Сарадња двије комапаније на довођењу интернет сигнала у удељене дијелове свијета могла би у потпунсти да елимише губљење интернет сигнала на комерцијалним летовима. То, не само да би могло да значи да ће путници моћи непрекидно да користе интернет, већ и да више неће бити нестанака авиона.

Извор: Б92