latinica  ћирилица
25/11/2017 |  16:04 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

Трамп убједио Кинезе - смањују царине на увоз

Кина је најавила смањење царина на увоз неких производа широке потрошње, међу којима су авокадо, минерална вода и колица за бебе.
Кина (Фото: Sputnik/Iliy Pitalev) -
Кина (Фото: Sputnik/Iliy Pitalev)

Овај потез је у оквиру нових напора да подстакне привредни раст јачањем домаће потрошње уз смањење ослањања на трговину и инвестиције, преноси генција АП.

Најновије промјене имају за циљ да "обогате домаћу потрошачку понуду", наводи се у саопштењу Министарства финансија. Нове мјере којима се увозне дажбине за неке производе смањују за чак двије трећине, ступиће на снагу 1. децембра.

Пекинг је под притиском Сједињених Држава, Европе и других трговинских партнера да омогући бољи приступ њиховим производима на свом растућем тржишту. Међутим, количина од 187 производа на које се односи најновије смањење царина је релативно мала и није јасно како би она могла да утиче на кинески спољнотрговински биланс.

Кина је прошле године забиљежила суфицит у трговини са свијетом од 510 милијарди долара, мада је укупна спољнотрговинска размјена била мања усљед слабе стране и домаће тражње.

Најновија одлука је усљедила након посјете америчког предсједника Доналда Трампа Пекингу, током које су двије стране потписале низ уговора у вриједности више милијарди долара, а њен циљ је да се ублаже критике на рачун пекиншког трговинског суфицита и тржишних баријера, оцијењује агенција АП.

У тексту се такође подсјећа да је 10. новембра кинеска влада најавила подизање лимита на удјеле које страни власници могу имати у хартијама од вриједности, управљању фондовима и компанијама које тргују фјучерсима са 49 на од 51 посто, а та ограничења ће након три године бити укинута. Саопштено је и да ће слична промјена бити направљена за компаније за животно осигурање, код којих би лимити били потпуно укинути за пет година.

Извор: ТАНЈУГ