latinica  ћирилица
25/11/2017 |  15:59 | Аутор: РТРС

Грајф: Јасеновац је балкански Аушвиц

Гидео Грајф, главни историчар Института за Холокауст Шем Олам у Израелу, сматра Јасеновац за балкански Аушвиц
Гидеон Грајф у Бијељини - Фото: СРНА
Гидеон Грајф у БијељиниФото: СРНА

- Крајње је вријеме да се сазна о злочинима у Јасеновцу и то не само у једном, већ у низу логора. Тамо су најстрашнији злочини почињени. Ми имамо моралну обавезу према стотинама хиљада жртава, ми њима дугујемо и оне нас моле да откријемо истину - рекао је Грајф гостујући у програму телевизије Пинк.

Према његовим ријечима, мучење и понижавање је био дио систематске тортуре која је водила у смрт.

Јасеновац се састојао из низа кампова који су били на више десетина квадратних метара, а циљ је била смрт.

- Ревизија историје је друго убиство жртава. Сјећање је важно за садашњост и добро за будућност. Тендеција да се искриви истина и изврши ревизија је веома опасна и представља морални злочин према стотинама хиљада жртава које су биле изложене тортури - истакао је Грајф.

У Аушвицу је, навео је историчар, након такозване селекције одређени број затвореника добијао шансу да преживи, добијали су прилику да буду робови.

- У Јасеновцу то није било могуће, предодређено је да ће сви умријети. Смрт у гасној комори и убијање у Јасеновцу се разликују, примјењиване су најокрутније технике убијања. Сам тај чин је био далеко бруталнији и примитивнији - навео је историчар.

Како је указао, специјалност усташких злочинаца су били посебни логори у којима су биле жене и дјеца.

- Скоро све жене су силоване прије убиства - напоменуо је Грајф и оцијенио да се са обнављањем фашистичке идеологије државе могу изборити само оне државе које су свјесне злочина и не занемарују их.

Корак ка бољој будућности је мање пропаганде фашистичких идеја, указао је Грајф. Он је напоменуо да мора да се направи разлика између криваца и одговорности.

- Сви који су рођени послије 1945. године нису криви, али постоји колективна одговорност. Рођени сте након рата и ви сте невини и ваша је одговорност да се постарате да се то више никада не понови - поручио је Грајф.

Извор: Танјуг